IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Duesenberg Model D - опит за възраждане на една легенда

Митичната марка на практика загива през 30-те, но след това има няколко неуспешни опити за нейното съживяване

Duesenberg прави едни от най-шикозните, луксозни и неописуемо красиви автомобили през първите десетилетия на 20 век. За съжаление, компанията прекратява дейността си през 30-те години на миналия век, но в последствие има няколко опита тя да бъде възродена и този, който искаме да ви покажем тук, е един от тях. Този уникален пример идва от 1966 г.


Duesenberg Model D


Всъщност, 1966 година  представлява потенциален крайъгълен камък в американската автомобилна история. Това е годината, в която великолепният автомобил Duesenberg трябваше да се завърне.

Мнозина твърдят, че нито един друг автомобил, произвеждан някога, не е постигнал стандартите за автомобилно съвършенство и елегантност като оригиналния Duesenberg. Model D е бил призван дори да надмине тези стандарти.


Duesenberg Model D


Каросерията е ръчно изработена в Италия от Carrozzeria Ghia. Мощността е 425 конски сили, идва от V8 двигател на Chrysler. Производството е трябвало да се осъществява в Индианаполис. Опциите включват вградени телевизори и барове. Бъдещите планове включват и версия кабриолет.

Колата е трябвало да се продава на цена, подобна на Rolls-Royce, тоест близо 20 000 долара по онова време. Приети са петдесет поръчки.


Duesenberg Model D


Ъгловатият дизайн на каросерията е интересен и много футуристичен за времето си, особено оригинална е предната част. В интериора освен богато оборудване има интересни решения като нестандартната централна конзола и самостоятелния пулт за управление за седящите на втория ред седалки.

За съжаление, ентусиазмът трае кратко. Финансовото обезпечаване на проекта замира преждевременно. Този уникален прототип беше изложен в музея Auburn-Cord-Duesenberg в продължение на 30 години.


Duesenberg Model D


0 от 500