IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Rimac Nevera постави още един брутален рекорд

Електромобилът разви 275,74 км/ч при движение на заден ход (ВИДЕО)

Rimac Nevera официално е най-бързият електромобил в света, след като през ноември 2022 г. успя да развие максимална скорост от 412 км/ч. Хърватската хиперкола се задвижва от 4 електромотора със съвкупна мощност 1914 к.с. и 2360 Нм, благодарение на които записа общо 23 световни рекорда. А сега към тях беше добави още един, който е особено впечатляващ.


Rimac Nevera


„По време на разработката ни хрумна, че Nevera вероятно ще бъде най-бързата кола в света на заден ход, но тогава това ни прозвуча като шега. Сега обаче решихме да проверим колко може да вдигне при движение назад", разказват инженери и дизайнери на Rimac.

По време на симулациите показаният резултат е 241 км/ч, но в реални условия постижението е още по-забележително. Зад волана на хиперколата е Горан Дрндак, тестови пилот на Rimac, който успява да развие 275,74 км/ч. За сравнение, BMW M3 с допълнителния пакет M Driver вдига 280 км/ч напред.



Този изключителен резултат е възможен благодарение на електрическото задвижване на Rimac Nevera. За разлика от автомобил с двигател с вътрешно горене или дори някои електрически автомобили, трансмисията на Nevera няма предавки - четирите мотора не правят разлика между движение напред и назад. В случая единствено аеродинамиката действа като „стена“ и пречи за постигането на още по-висока скорост.


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 2 rate down comment
    Факт ( преди 6 месеца )
    Защо батерията Няма шанс срещу горивната клетка.Защото горивната клетка е всъщност батерия с много по голяма енергийна плътност електролита е заменен от протонна мембрана което пряви батерията много по компактна.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Друг Гост ( преди 6 месеца )
    Егати глупавият рекорд - на кой му пука за макс. скорост при каране назад?!?
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    До долния ( преди 6 месеца )
    Едно е развил друго е подържал а горния не може щото ще му окапе батерията
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 6 месеца )
    Не съм убеден, че е невярна статията. Тази в твоя линк е от миналата година и времето на младежа 75:18 секунди. Не е посочена скорост. Ако погледнеш рекордните времена в посока напред на една миля, ще видиш някъде из резултите следното: 2021 Porsche Cayenne Turbo GT с време 28.9 секунди и максимална скорост в мили 171, което прави 275 км/ч. Значи автомобил горния електромобил е бил с подобно време - около половин минута, нищо че се е движил назад. Дори да го удвоиш, пак е по-добро.
  • #1
    4 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 6 месеца )
    "успява да развие 275,74 км/ч. За сравнение, BMW M3 с допълнителния пакет M Driver вдига 280 км/ч напред." Много се смях!