IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Rimac загатна за нов световен рекорд на Nevera

Електрическата хиперкола ще ускори до 400 км и ще спре напълно за по-малко от 33,29 секунди

Електрическата хиперкола Rimac Nevera предлага умопомрачителни характеристики, като може да развие 412 км/ч, да измине 1/4-миля (402 метра) за 8,58 секунди и да ускори от 0 до 100 км/ч за 1,98 секунди. Какъв е обаче капацитетът на нейната спирачна система?


Rimac

Това ще стане ясно съвсем скоро, тъй като Nevera явно ще прибави още един световен рекорд в актива си. Шефът на компанията-производител – Мате Римац, публикува в профила си във Facebook видео, в което се вижда как колата развива над 312 км на магистрала. Един от коментарите под поста на Римац гласеше, че е време Nevera да счупи и рекорда 0-400-0 от 2017 година. Отговорът на хърватина беше лаконичен: „Изчакайте до следващата седмица“.

Първоначалният коментар се отнася за постижението на Koenigsegg Agera RS, който се нуждаеше от 33,29 секунди, за да ускори от 0 до 400 км/ч и след това обратно до 0. Този рекорд беше поставен през ноември 2017 г. на затворен 17,7-километров участък от път 160 между Лас Вегас и Паръмп, където шведската хиперкола успя да подобри собственото си постижение, регистрирано месец по-рано на военно летище в Дания. Тогава Agera RS записа 36,44секунди.

Сега явно Rimac Nevera ще открадне титлата от Koenigsegg, като предстои да разберем нейния резултат. Шведите обаче не се отказват, тъй като работят върху нов автомобил, който потенциално може да счупи рекорда. Jesko Absolut е описван като най-бързата кола, създаване от марката, като тя може да вдигне повече от Bugatti Chiron Super Sport (490 км/ч).

За Jesko Absoult се знае, че има още по-големи въглеродно-керамични спирачки от своя хърватски конкурент - с дискове с дебелина 410 мм отпред и 395 мм. При Nevera дисковете за 390-милиметрови и на двете оси. Предимство на Koenigsegg дава и теглото - неговата нова кола ще тежи само 1390 кг, докато Rimac тежи 2300 кг.


0 от 500
  • #9
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 11 месеца )
    Толкова е елементарно, лесно и просто, като гледаш как се справял хърватина, който преди няколко години започна с поставяне на литиево-йонни батерии в багажника на едно bmw и смяната на двигателя му с електродвигател, че чак да се чудиш как от bmw mercedes че дори и porsche не могат да постигнат неговите резултати. Не мислиш ли че само ти изглежда лесно, а на практика не е толкова лесно?
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 11 месеца )
    Тази кола я видях, точно тази с която са направили рекорда. Снимах се с нея, не В нея. Седеше пред шоурума на Бугати във Франкфурт. Ами някак не ме развълнува, както са ме вълнували къде къде по евтини и немощни коли. Да, това е бъдещето, но изглежда някак твърде...стерилно и лесно. Слагаш по големи батерии и вдигаш постиженията. Нищо общо с вълнуващата история на ДВГ.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    ко каза ко? ( преди 11 месеца )
    какви са тези "дискове с дебелина 410 мм" - колко ли тежи един такъв диск ? 100 кг ?
  • #6
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 11 месеца )
    Чакам петроджендърите със скъсаните джобове да кажат този автомобил за мъже лЕ е , или не е !
  • #5
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 11 месеца )
    Аз си падам по лоши чичковци електрици с Тесла.
  • #4
    6 rate up comment 0 rate down comment
    Лаврентий Берия ( преди 11 месеца )
    Възхитително постижение, дори и като самоцел! Едва ли ще добие някога "гражданственост" но, така се развиват технологиите и се правят пробиви. Тези автомобили показват, че когато има страст и желание пред човешката фантазия няма ограничения. Човека живее в мечтите си - какво по хубаво? Пожелавам му успех!
  • #3
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Гретенце ( преди 11 месеца )
    Миличко момиченце, колко пъти да ти обяснявам че аз съм лош чичко който въобще не се интересува от екология, пуши и пие и въобще не си ми в таргет групата. Казах ти да си се занимаваш с твоите приятели антиелектрици които са най-големите еколози тук и не пият и не пушат. Постоянно ни надуват главите за екология и като идете на кафе ще има за какво да си приказвате. Все пак toyota според тях toyota произвежда най-екологичните автомобили на планетата. Аз карам турбо дизели и не ми пука за тебе!
  • #2
    1 rate up comment 8 rate down comment
    Грета Тунберг ( преди 11 месеца )
    Скъпи,стига писа слез от Теслата,чакам те.
  • #1
    7 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    Това според тинтири минтири не е автомобил който можеш да сложиш на плакат защото не предлага нищо повече от неговия автомобил. Това не е с клас купе на mercedes което е цитирам по памет върховният автомобил на който си слага плакати по стените и е тема на разговор когато излиза по кафетата на срещи с мъже.