IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

От 0 до 100 км/ч за секунда? Инженер на Rimac твърди, че е възможно!

В случая става въпрос са серийни автомобили, а не за прототипи

Новите хиперколи демонстрират все по-впечатляващи постижение за ускорение. С тях вече лесно се ускорява от 0 до 97 км/ч (60 мили) за около 2 секунди, но това явно не е таванът на възможностите. Така смята главният инженер на хърватската компания Rimac, която от няколко месеца е обединена с друг производител на хиперколи – Bugatti.


Rimac Nevera


Nevera – най-новият продукт на Rimac, може да ускори до 60 мили в чак от място за 1,85 секунди, но според Матея Ренич е напълно възможно това време да бъде подобрено значително. При това тук става дума за серийни автомобили, а не за тестови прототипи, на които компанията тества своите технологии.

Според Ренич, напълно реално е да се постигне ускорение от 0 до 97 км/ч за по-малко от секунда. Той обаче е категоричен, че превозните средства, които създават в Rimac, не са направени с такава, а за нещо много по-голямо.


Rimac Nevera


„Колата наистина е много бърза, но тя не е само това. Ние, разбира се, се гордеем с подобно постижение. Целта ни обаче не е да сложим една кола на драг-пистата и да постигнем най-доброто време. Колата всъщност е много, много сложна, като тя ви показва какво може да направи автомобилната технология в бъдещето. Освен това е много използваема и много приятелска от гледна точка на потребителя“, коментира Ренич пред The Drive.

Главният инженер на Rimac допълва, че основното в случая е сцеплението, което хиперколата има с пътя. Колите за драг са с гуми „сликове“, които помагат за постигане на невероятно ускорение, но в случая с Rimac и нейните автомобили става въпрос за серийни модели. А те ще трябва да се карат на улицата, а не на писта, което прави задачата на инженерите на хърватската марка още по-трудна.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Карам е90 ( преди 1 година )
    Трябва да се инсталира специален rollcage за главата на шофьора, тъй като чисто физически ако вдигнеш 100 км от място за секунда, това е равнозначно на самоубийство (счупване на врат). Астронавтите ги тренират години наред за издържане на подобни усилия в совалките.
  • #7
    5 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 1 година )
    По-голяма простотия не можа ли да измислиш? При положение че и на "това" максималната му скорост е над 400 значи казваш че батерията пада преди да стигне максимална скорост голям виц
  • #6
    1 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Бугати вдига над 400 това като стигне до 300 и батерията му паднала
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Ти за к'во изоб ( преди 1 година )
    Автомобил с тегло 1500 кг качен върху серийни гуми с ширина 225 не може да ускори до 100 за 1 секунда. Просто не осигурява достатъчно сцепление за да се реализира подобно ускорение
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Симпатяги! Вместо да направят подобрен хеликоптер или летяща кола тия юнаци искат да се лети директно от магистралата.
  • #3
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Автомобил с тегло 1500 кг качен върху серийни гуми с ширина 225 не може да ускори до 100 за 1 секунда. Просто не осигурява достатъчно сцепление за да се реализира подобно ускорение.
  • #2
    15 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    А на Бугати колко мислиш, че е? Нали знаеш че е при максимална скорост гумите могат да издържат само 12 минути, но инженерите успокояват собствениците, че няма как да превишат това време, защото горивото в резервоара свършва много по-бързо.
  • #1
    0 rate up comment 15 rate down comment
    Непотребни коли ( преди 1 година )
    А пробега на тея Римаци колко е 200км има ли