IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как шофьорите убиват алтернатора на автомобила си

Излизането от строя на това устройство може да се дължи на много причини

Малцина шофьорите рядко си спомнят, че в колата има устройство, наречено алтернатор (генератор). Дори при отваряне на капака на модерен автомобил обикновено е трудно то да бъде забелязано сред другите компоненти. Генераторът обаче е там и може лесно да бъде изваден от строя, като това обикновено става по невнимание. Експерти от портала NJCar посочиха действията на автомобилистите, които могат да повредят генератора.


двигател


Най-често срещаният начин случайно да повредите напълно добър алтернатор в собствената си кола е свързан с акумулатора. Достатъчно е да пренебрегнете състоянието му и да използвате известно време стара батерия, в една от клетките на която ще възникне късо съединение. Това ще се превърне в допълнителен товар за генератора.

Факт е, че алтернаторът не е проектиран за прекомерно натоварване, тъй като производителите на автомобили активно пестят от материалите, използвани в производството му. Поради претоварване генераторът може да започне да прегрява. Дори при нормални условия той се загрява до 60-70 градуса. Въпреки това, когато е претоварен, температурата на генератора може да се увеличи значително и постоянното прегряване ще доведе до повреда.

Феновете на мощните аудио-системи също могат да се сблъскат с нежелани последствия. Инсталирането на голямо количество допълнително оборудване като високоговорители, субуфери, усилватели, процесори и други аудио аксесоари ще изисква голямо количество мощност, която ще се доставя от стандартен генератор. Въпросът колко дълго ще издържи на такова натоварване и прегряване остава открит. Със сигурност обаче той ще излезе от строя по-рано от предвиденото.

Друг начин, по който собствениците могат да убият алтернатора, включва шофиране през много дълбоки локви. При преминаване през такива водни препятствия генераторът ще бъде напълно потопен във вода. Генераторът, разбира се, има защита срещу влага. Тя обаче не е в състояние да го предпази от „водни бани“.


0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Оня ( преди 5 месеца )
    Отдавна не чета пасквилите на разни *** , особено на технически теми. Винаги прозира невежеството им по отношение на механика , електроника ,електротехника , хидравлика и т. н. Те просто обичат да пишат . Нищо ,че не разбират тематиката по която пишат. Затова им се плаща . Просто бизнес , както казват американските ни "братя" . ;)
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Шморца ( преди 5 месеца )
    Като научиш разликата между динамо на колело и алтернатор на автомобил, тогава се изливай
  • #6
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Шморца ( преди 5 месеца )
    Бе много модерни думи думи в тоз софииски език бе. От кога динамото стана алтернатор? Бре какви умни хора се навъдиха в тая софия,особено авторчето което е научило англииски на село и е дошло в големия град да ни превежда статиики на нас простолюдието.
  • #5
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Атанасов ( преди 5 месеца )
    Статията е чист фейк! Т.е. дезинформация.Човекът,който я е писал,няма си хабер от автомобилна и всякакъв вид електротехника.Щото,ако имаше,не би я написал.Всяка жаба да си знае гьола и да не скача в области,които не разбира!
  • #4
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До #3, при загасен твой двигател. Мога да ти обясня защо, ако имаш желание.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 5 месеца )
    Много трудна работа е да си "убиеш" алтернатора. Ама, щом казвате....Иначе, до първия, ти как мислиш се подава ток на друг автомобил?!
  • #2
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Джоган 157 ( преди 5 месеца )
    Опасно е и миенето на двигателя с препарати и струя вода.генераторът не е закрит тип,както някогашните и намотките могат да се повредят.Същото важи и за всички електрически и електронни елементи.Продухвайте със сгъстен въздух и забърсвайте двигателя.
  • #1
    11 rate up comment 19 rate down comment
    1 ( преди 5 месеца )
    Най-прекият път да го убиеш е да даваш ток на друга кола и твоята да е запалена когато другата върти на стартер.