IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

АвтоВАЗ показа спортна Niva

Всъдеходът получи двигател със 150 конски сили

АвтоВАЗ представи мощна спортна Niva с двигател, който разполага с мощност от 150 конски сили. През 2022 г., след 27-годишна пауза, Niva отново започна да се състезава в т.нар. рали рейдове. Всъдеходът се появи в рали маратона „Пътя на коприната“ (Silk Road), а сега, за сезон 2023, колата е модернизирана.


Lada Niva


Това на практика е втората кола „Silk Road“ в историята, като моделът получава доста актуализации. Най-новата версия на състезателния автомобил Niva беше представена от заводския отбор на Lada Sport Rosneft преди „Пясъците на Арчеда“ Baja - част от руския рали-рейд шампионат.

Основната промяна е новият двигател - третата версия на Lada Niva Sport T2 получава 1.8-литров 16-клапанов двигател с мощност 150 конски сили и максимален въртящ момент, изместен в зоната от 2000 оборота в минута. Предишната версия на модела имаше форсиран 1.6-литров агрегат, който се „развърташе“ при почти от 5000 оборота в минута, което не беше особено подходящо за офроуд състезания.

Другите подобрения включват оптимизирано оформление на двигателното отделение, преработена всмукателна система на двигателя и изоставяне на чуждестранните амортисьори Ohlins в полза на руските Spectrum. Колата е станала шест процента по-лека, като целта на тази „диета“ е да се увеличи специфичната мощност, да се подобри динамиката и проходимостта на всъдехода. Инсталирани са и по-ефективни спирачки.

Минималните технически промени се дължат на изискванията на правилата за клас Т2, които не позволяват дълбока намеса в дизайна на базовия автомобил. Визуално новият продукт практически не се различава от предишната версия, но различният аеродинамичен бодикит подобрява геометричната способност за преминаване през пресечена местност.

До края на годината обновената Lada Niva Sport T2 ще участва в две състезания от руския шампионат и в купата по рали рейд, а през 2024 г. моделът трябва да стартира в „Пътя на коприната“. Очаква се много от решенията, тествани на състезателния SUV, да бъдат внедрени в серийната Lada Niva Sport, която е планирана за пускане през следващата година.


0 от 500