IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW спира да приема поръчки за модели с ДВГ в Норвегия

От началото на 2024 година германците ще продават само електромобили в страната

Новите модели на Volkswagen, задвижвани с двигатели вътрешно горене, няма да се предлагат в Норвегия от началото на 2024 г., тъй като производителят на автомобили преминава към продажба на само електромобили на местния пазар.


Volkswagen


Моделите на VW, продавани в Норвегия, се внасят от компанията Møller Mobility Group, която в началото на този месец разкри, че ще спре да приема поръчки за леки автомобили с вътрешно горене през декември. Все още не е ясно дали промяната ще включва търговски превозни средства на VW.

В момента електрическите и plug-in хибридни превозни средства представляват 93% от всички продажби на нови леки автомобили в Норвегия през септември, като EV (чистите електромобили) съставляват по-голямата част от продажбите. Самият VW е продал 102 000 коли на ток в Норвегия през последните 10 години и очевидно не вижда нужда да предлага на потребителите каквито и да е модели с ДВГ.


Volkswagen


Най-продаваният EV в Норвегия остава Tesla Model Y с около 20 202 продадени бройки тази година. След Model Y се нарежда VW ID.4 с 5832 продажби тази година, което го поставя малко пред друг продукт на VW Group - Skoda Enyaq с 4730 продажби. Други популярни електромобили, предлагани от VW в Норвегия, са ID.3 с 2788 продажби тази година, новият ID. Buzz Cargo с 2624 продажби, а също така ID. Buzz Pro и ID.5 с продажби съответно от 1372 и 1228 бройки.

Вносителят на VW в страната се готви да премине към гама само за EV от доста време. Всъщност преди три години той предположи, че ще може постепенно да премахне всички модели с ДВГ до 2023 г. Подпомагащ растежа на търсенето на електромобили в Норвегия е фактът, че правителството ги освобождава от данъците, налагани върху бензиновите и дизеловите двигатели автомобили.


0 от 500
  • #12
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Лудория ( преди 5 месеца )
    Е, чудесно е това за Норвегия. А дано след нея и ние така - ток без пари, без местни данъчни постъпления от автомобили, без акцизи върху горивата, без винетки, без... без... Лесно е в Норвегия, имаш малко спестявания (1 000 милиарда), с които можеш да правиш каквото си искаш. Имаш данъци на заплатите към 35-36%. Изнасят газ и нефт към другите държави. И ми е баш любопитно колко ще изкарат така... Лесно е като имаш, трудно е в другия вариант.
  • #11
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Факти ( преди 5 месеца )
    норгетата отдавна се доказаха като може би най-толерастката откъм извращения държава - имам предвид всякакъв вид, от междуп0л0ви извращения, външни отношения, икономически нагласи и угаждане на определни алианси, прокламиране на анти-човешки и болни практики и пълна морална деградация.
  • #10
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Якишен Моторишен ( преди 5 месеца )
    Фолксваген след 2005-а година двигатели нямат така или иначе, само еднодневки. А навремето бяха действително здрави коли... Имало едно време...
  • #9
    0 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    До 6. Пак четеш ланшни новини! Познах ли? Ако беше прочел статията, чието заглавие дадох в предишното мнение, нямаше да ВЯРВАШ в мармотите, а щеше да ЗНАЕШ, че "Спотовата цена на пазара за електричество в скандинавската страна днес е варирала между 0 и минус 0,3 крони (минус 3 стотни от американския цент). Това се обяснява с пълните язовири след бурята Ханс, която връхлетя Скандинавския полуостров през август.Количеството на валежите през миналия месец в Норвегия е било три пъти повече от об ...
  • #8
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    До 4.Само в два града и то само за ден, бустер4о.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    До 4.В бидони от 50 квтч.
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Анонимен ( преди 5 месеца )
    Липсата на дъжд изпразни язовирите в Норвегия.Да си избират,дали ще пият вода или ще карат електрически автомобили.
  • #5
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Скоро май в Норвегия ще има режим на тока.
  • #4
    6 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 5 месеца )
    Сигурно ще да е било така. Затова потърсих в Интернет и виж какво намерих единствено по въпроса за тока в Норвегия през последните седмици заглавие:Норвегия "раздава" безплатен ток за жителите на Осло и Берген 04 Септември 2023
  • #3
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    Даже имаше завчера. Каам ви, зЕмете си дизелче