IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes пусна удължена E-Class, която ще се продава и извън Китай

Седанът има почти същото разстояние между двете оси като на S-Class

Шест месеца след световната премиера на новата серия E-Class W214, Mercedes-Benz представи удължената й версия за Китай преди няколко дни. Този седан има фабричен индекс V214: буквата V традиционно обозначава модификации с удължено междуосие. Рецептата на предишния удължен модел е запазена и това отличава китайския E-Class от преките му конкуренти. Серийното му производство започна днес.


Mercedes E-Class V214


Дългата версия на Mercedes E-Class има преработена каросерия с допълнителни прозорци в задните колони на покрива и различна форма на задните врати - напомняйки повече или по-малко на Maybach. В сравнение с европейската версия на седана, междуосието на китайската E-класа е удължено със 133 мм и възлиза на 3094 мм - почти като това на "късата" S-класа от серията W223 (3106 мм).

Общата обща дължина се е увеличила със 143 мм (до 5092 мм), ширината не се е променила (1880 мм), а височината се е увеличила с 25 мм (1493 мм) - това е вид компенсация в името на поддържането на благоприятни пропорции.


Mercedes E-Class V124


Предната част на купето е унифицирана със стандартния седан, а на втория ред очаквано има почти царски простор. Има оригинална конзола с климатроник и отделение за дребни вещи.


Срещу допълнително заплащане може да се поръчат електрически регулируеми задни седалки с прибираща се опора за бедрата, както и допълнително вътрешно осветление. Централната седалка е запазена - масивният подлакътник може да се сваля.


Mercedes E-Class V214


Посочва се, че в Китай ще се предлагат само две версии на удължения седан, и двете с двулитров турбодвигател. Mercedes-Benz E 260 L е с мощност 204 к.с., а при модификацията E 300 L двигателят е форсиран до 258 к.с. 

Съвместното предприятие Beijing-Benz (BAIC и Mercedes-Benz) вече започна да произвежда седана с дълга база. Продажбите на вътрешния пазар на Китай трябва да започнат преди края на тази година. Планиран е и износ - например през втората половина на 2024 г. моделът се очаква в Индия, а не е изключено след това да се появи и на други пазари.

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    размера има значение ( преди 5 месеца )
    Не само Мерцедес продават удължени модели в Китай, това е и отдавнашна практика на БМВ - за ниските китайци , една дълга C класа си е направо есовица
  • #2
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 5 месеца )
    Само за пазара в Китай съм чел и гледал изображения, на които има C класа и Е класа, които са удължени. Беше ми странно, но все пак местното "разбиране" за "лукс" е на първо място. Харесва им - произвеждат им. Ако зависеше само от пазара в България - 50% S класа и 45% G/GLS щяха да имат в проиводство. ;)
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 5 месеца )
    да ама не само за китайчетата ще е