IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW се отказва от популярно крос-купе с ДВГ

Мястото на бъдещо X4 ще заеме порасналото на размери X2

В бъдещата гама на BMW ще има наследник на популярното крос-купе X4, но той ще е с изцяло електрическо задвижване. Версия на модела с двигател с вътрешно горене не се предвижда, съобщава BMW Blog.


BMW X4


Сегашното второ поколение на BMW X4 дебютира през 2018 г., а през лятото на 2021 г. моделът претърпя актуализация. Тогава външният вид на спортния SUV беше коригиран, а интериорът сериозно освежен, като получи нова централна конзола, мултимедийна система с тъчскрийн с диагонал 12,3 инча, както и различен дизайн на централния тунел и др.

В същото време бензиновите двигатели на X4, продавани в Европа, получиха 48-волтови електрически усилватели. Сега компанията работи по третата генерация на модела, но тя ще бъде с изцяло електрическо задвижване и ще се казва BMW iX4. В основата на бъдещия електромобила ще бъде платформата Neue Klasse, като той ще получи батерии от ново поколение, които се зареждат по-бързо от сегашните.


BMW X4


Мястото на X4 с двигатели с вътрешно горене ще заеме показаното само преди дни BMW X2. Кросоувърът от ново поколение е по-голям от предшественика си, като дължината му достигна 4554 мм, а разстоянието между двете оси вече е 2692 мм. За сравнение, сегашното X4 е дълго 4752 мм, а междуосието му е 2864 мм.

Предполага се, че новото X2 ще спечели по-голяма част от публиката на X4 не само заради увеличените си размери, но и заради купеобразната каросерия, която моделът получи при смяната на поколения. Потенциалните купувачи би трябвало да оценят също така спортни дизайни големите лети джанти (17-21 цола).


BMW X4


Любопитното в случая е, че новото X2 има и изцяло електрическа версия. Крос-купето се предлага и с три варианта на задвижване с ДВГ - два бензинови и един дизелов, като мощността им в Европа варира от 150 до 300 к.с. В САЩ по-мощната бензинова версия X2 M35i разполага с 317 к.с.


0 от 500