IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Facel Vega - една позабравена френска легенда

През 50-те и 60-те марката Facel произвежда елитни автомобили с ярък характер, който се откроява и до днес.

Основаната през 1939 година френска автомобилна марка Facel набира сериозна популярност през 50-те и 60-те години на миналия век, най-вече с култовия си модел Vega. Моделът се отличава с изключително открояващ се дизайн и изобилие от лукс. Зад волана на Facel Vega през годините сядат куп от най-големите световни величия от ранга на Кристиан Диор, Пабло Пикасо, Ринго Стар, Стърлинг Мос, кралски особи и т.н.


Facel Vega


Автомобилът, който се вижда на снимките, е особено интересен - това е Facel Vega Excellence - много рядък модел на марката, който се свързва предимно с образците с две врати, наричани просто "Facel". Само 156 екземпляра от тези модели с четири врати, наречени Excellence, са произведени в три серии и те са едни от най-уникалните седани от началото на 50-те и 60-те години на миналия век.


Facel Vega


По отношение на задвижването моделите от тази серия са използват агрегати от концерна Chrysler, което може да се разпознае по бутоните за управление на скоростната кутия, познати например от Chrysler 300. Под капака на тази кола има "скромен" 5.9 V8 двигател Chrysler. Каросерията е размерите на Мерцедес S-класа, а дизайнът с много хром и панорамни стъкла е типичен за Facel - разточителен и излъчващ разкош.


Facel Vega


Бледосиньото лаково покритие кореспондира отлично с яркочервените кожени тапицерии на класическия интериор, в който се вижда оригинално радио Motorola и доста добре запазени дървени апликации. Иначе обявената цена за този разкошен образец на френското автомобилостроене е 180 000 евро, а пробегът е под 25 000 километра.


Повече снимки на обявения за продан Facel Vega Excellence ще видите в галерията:


0 от 500