IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Рядък Facel Vega HK500 е открит след половин век на тъмно

Френският автомобил е най-бързото четириместно спортно купе в света за времето си

Изключително рядък Facel Vega HK500 с десен волан беше открит в гараж в Северен Уелс след почти половин век престой и според специалистите този екземпляр, който ще бъде продаден в края на месеца на търг в Бъкстън, Дарбишир, ще донесе много пари.

 

Facel Vega HK 500

 

Майк Дейвис от аукционната къща H&H Classics казва: „Такъв автомобил е абсолютен скъпоценен камък. Да намериш толкова завършена кола, прибрана в гараж за толкова дълъг период от време, е много специален момент“.

Френският Facel Vega HK500 от 1960 г. е специален, защото е от само 96-те доставени във Великобритания с десен волан. Автомобилът е боядисан в оригиналната си боя Brunswick Blue и е с оригиналната си сива кожена тапицерия, което го прави още по-уникален, информира Daily Star. А и въпреки годините е открит в перфектно техническо състояние.

 

Facel Vega HK 500-11

 

Компанията Facel-Vega е основана от Жан Данилос в Париж през 1939 г. Facel означава „Forgiers et Atliers de Constructions d'Eure-et-Loir“ – точката, в която се срещат реките Юр и Лоара. Първоначално френската фирма пресова стомана за други производители на автомобили, след което самата тя се превръща в производител през 1954 г. с Vega – голяма GT кола, считана за същия тип по това време като Aston Martin.

Сред известните собственици на Vega през този период са художникът Пабло Пикасо, модният дизайнер Кристиан Диор, британският музикант, певец и актьор Ринго Стар, пилотът Стърлинг Мос.

 

Facel Vega HK 500-2

 

Vega HK500 от снимките няма толкова „бляскав живот“, тъй като от 1976 г. е паркиран в гараж на вече починалия си собственик във Флинтшир, Северен Уелс. И въпреки, че е 63-годишна кола, одометърът показва едва 88 000 км.

Компанията Facel изпада във финансови затруднения скоро, след като този екземпляр е сглобен и спира производство през 1964 г., като продукцията е само около 2900 автомобила. Моделът Facel Vega HK 500 се произвежда от 1957 г. до 1961 г., като са сглобени около 490 броя. За времето си е смятан за най-бързото четириместно спортно купе в света със своята максимална скорост от 237 км/ч.

 

Facel Vega HK 500-3

 

Според специалистите, след като е прекарал толкова голяма част от живота си на тъмно, HK500 - проектиран да се конкурира с Ferrari 250 GTE, Maserati 3500GT и Aston Martin DB4, не е загубил нищо от привлекателността си. И би бил чудесна алтернативна покупка за онези, които смятат Ferrari, Maserati или Aston Martin за „твърде масови“.

Facel Vega HK 500 е оборудван с най-новия осемцилиндров двигател с мощност 360 к.с. с два карбуратора от Chrysler 300C, комбиниран с тристепенен Torque Flite автоматик. Някои от най-редките модели на компанията, като купето Facel Vega Facel II от 1964 г., бяха продадени за над 340 000 евро.

 

Още снимки - вижте в  галерията

 

 

0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Алтокомедията ( преди 11 месеца )
    Одометър на български е километраж, драги неграмотници
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Добре де ама тоз чичак няма ли наследници. Явно е бил богаташ щом е имал такава кола. А къде е бляла родата? И кой всъщност я е открил след толкова години? И от кого я е купил? Това е също интересно да се каже.То тва не е грамофон или ютия, цяла кола бре и то в гараж.
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Х ( преди 1 година )
    Такъв автомобил е имал Ринго Стар от Бийтълс !