IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новата Mazda 6 става купе с 4 врати, 6-цилиндров мотор и задно предаване

Успехите на новите SUV са накарали японците да променят плановете си

Слуховете за появата на нова Mazda 6 със задно задвижване вървят то години, но японската компания все още продава същия седан със средни размери, който излезе през 2012 г. Нещо повече - през 2022 г. един от шефовете на марката в Европа - Йоахим Кунц, обяви, че следващото поколение на модела няма да използва новата платформа на компанията, както и че голямо спортно купе не влиза в плановете.


Mazda


Още тогава обаче топ-мениджърът каза, че „би било много хубаво, ако марката има в гамата си седан със задно предаване и редови 6-цилиндров двигател, но това едва ли ще се случи, тъй като хората предпочитат SUV“. Съответно, към момента (пролетта на миналата година) Mazda не работи върху седан със задно предаване.

Явно обаче плановете на компанията са се променили, съобщава японското издание Best Car. И причината за това не е повишен интерес от страна на потребителите към седаните, а по-скоро добрите резултати на пазара, които записаха новите големи SUV на Mazda, оборудвани с 6-цилиндрови двигатели с обем 3.0 и 3.3 литра.


Mazda


Успехите на CX-60 и CX-90 (CX-70 и CX-80 са на път) очевидно е накарал висшите ръководители на Mazda да дадат одобрението си разработката на нов голям седан. Според Best Car това няма да бъде традиционен седан, а по-скоро елегантно купе с 4 врати, което ще служи като „връхна точка на дизайна на Kodo“, а не като изцяло нова дизайнерска посока.

През 2017 г. Mazda представи подобен модел - Vision Coupe (на снимките), което доказа, че компанията може да прави красиви коли. Не е изключено някои от неговите основни елементи в дизайна да бъдат използвани и за бъдещото „шестица“. Нейното излизане на пазара е планирано за 2025 г.


0 от 500