IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Бъдещето на SUV-моделите е под заплаха

В Европа хората се принуждават отново да преминат към седани

SUV-моделите и кросоувърите често са критикувани поради техните размер и повишения разход на гориво. Търсенето на такива автомобили обаче продължава да расте и логично възниква въпросът „Какво е тяхното бъдеще?“


SUV


Това беше и една от обсъжданите теми по време на автомобилното изложение в Мюнхен, което се проведе от 4 до 10 септември. На него този път имаше по-малко изложени SUV-модели, докато важните премиери на нови продукти този път бяха седани като BMW Vision Neue Klasse, Tesla Model 3, Mercedes-Benz Concept CLA Class или BYD Sealq като и комбита като VW Passat Variant. И това накара кара мнозина да се замислят дали не идва време за промяна във вкусовете на потребителите.

Статистиката показна, че в момента по света се движат над 330 млн. SUV, които отделят близо милиард тона CO2 всяка година. Факт е, че все SUV стават електрически, но те изискват батерии, които са по-големи от тези на по-малките автомобили. Освен това, този тъп превозни средства се нуждаят и от по-големи гуми, които се износват повече и отделят повече вредни частици в околната среда. И колкото по-тежко е превозното средство, толкова по-сериозни щети причинява на пътищата.

Какво се предлага? Експертите стигнаха до извода, че модата на кросоувърите и SUV-овете трябва да бъде един вид „охладена“, тоест да бъдат приети нови правила за тях и да им бъдат наложени законови ограничения. Това ще стане с агресивно повишаване на данъците върху тежките автомобили, както и със създаването на стимули за закупуване на по-леки превозни средства.

Производството на по-малки батерии и намаляване на общото тегло на автомобилите също могат да бъдат решаващи. При обсъжданията се чуха и крайни мнения, сред които са предложения за законова забрана на SUV-автомобилите, но всички експерти се обединиха около идеята, че производителите трябва на практика да променят своите продуктови предложения, като се насочат към по-икономични и екологични автомобили с по-малки размери и значително намалена мощност на двигателя.


0 от 500
  • #19
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Народен представител ( преди 7 месеца )
    Народа иска да е нависоко, омързелявиха се нещо много мъжките, не можели да се сгъват, трудно им било да сядат и стават...алоуу, а цял ден агрофитнес на полето лесно ли е? Джип САМО с разрешително за лов и членство в ловна дружинка. БЕЗ достъп до центровете на градовете. И всичко ще си дойде на мястото. Градовете са да живеят хора, НЕ коли, нито джипки.
  • #18
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Кхи ( преди 7 месеца )
    Ако става въпрос за истински Джип то това може да бъде само марката Джип
  • #17
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Кольо ( преди 7 месеца )
    Ама толкова много правописни грешки е недопустимо!!!Прекалено много, господин Захариев!!!
  • #16
    12 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Справедливо е данък от 2000-3000 лева за SUV.
  • #15
    15 rate up comment 2 rate down comment
    До 12 ( преди 7 месеца )
    Ако става въпрос за истински джип винаги ще гори повече от кола дори да имат еднакво тегло и мощност. При джипа има по голямо въздушно съпротивление, по големи и тежки гуми, и усилена система 4х4, с раздатъчна кутия, 2 кардана и диференциали при което се губи по голям процент от мощността докато стигне от двигателя до гумите. Повечето дизелови джипове горят около 10-13 л. на 100км.нафта. Бензиновите 12-15. Няма значение, нов или стар. Всичките горят толкова при нормално каране смесен цикъл.
  • #14
    25 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    купете си камиони ще сте царе на пътя толкова безмозъчен народ откъде се народи през последните 15 години гледа лошо от високо с татуси плешиви тикви
  • #13
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    " Търсенето на такива автомобили обаче продължава да расте и логично възниква въпросът Какво е тяхното бъдеще?" - Светло, докато не се намеси някое същество, като Денков.
  • #12
    12 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Хората масово си искат джиповете. Преди не ги търсиха толкова, защото горяха мнго пвоече, но съвременните технологии така направиха, че разликтие да не са с по 10 на 100 отгоре.
  • #11
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    няма да е загуба
  • #10
    12 rate up comment 19 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Цъкаш ли минуси жълтопаветнико-евролибераст? Цъкай, цъкай, ти друго не можеш. Дано това стопли бедната ти и нищожна душица, но няма как с минусите да промениш истината.