IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаехте ли, че Wartburg 353 е трябвало да получи версия Coupe?

Проектът е от 1967 г. и си остава само като технически чертежи

Автомобилната промишленост на ГДР изобилства от доста интересни моменти, които далеч не се ограничават до отлично познатите едросерийни модели на марките Trabant и Wartburg. Достатъчно е например да си спомним за култовите спортни и състезателни машини Melkus, задвижвани от двутактови двигатели на Wartburg.


Wartburg 353 Coupe


За съжаление, през 60-те години както моделите на Trabant, така и тези на Wartburg губят голяма част от ярката си индивидуалност и автомобилите на тези производители започват да изглеждат по-скромно, което не е учудващо предвид необходимостта те да бъдат максимално достъпни и лесни за поддръжка и ремонт.

Затова и модерният за времето си Wartburg 353 изглежда значително по-семпло от своите предшественици, които са налични в изпълнения купе и дори кабриолет и имат изключително шикозен в някои отношения дизайн. Опитите да се създадат по-интересни варианти на базата на съществуващите модели обаче не спират - например показаният на изображението тук проект е за купе на основата на Wartburg 353.

Техническите чертежи на проекта, както и изображението, се намират в музея AWE в родния град на Wartburg - Айзенах. Проектът е носел означение VIII, като и до днес остава загадка до каква степен той е бил замислен като евентуална подготовка на нов вариант за серийно производство, или е бил просто упражнение по дизайн.

0 от 500
  • #1
    10 rate up comment 29 rate down comment
    Алекс ( преди 7 месеца )
    Trabant и Wartburg са позорът на немското автомобилостроене.Чак не е за вярване,че подобни недоразумения са произведени в Германия.