IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Индийци правят безпилотни TIR-ове

Компаниите Ashok Leyland и Aidrivers ще представят безпилотен влекач

Най-големият индийски производител на камиони - Ashok Leyland и водещата британска компания в областта на автономните решения, базирани на изкуствен интелект - Aidrivers обявиха уникален проект. Става дума за съвместна разработка на влекач, който ще се прави на иновативна електрическа AV/EV платформа и който ще се движи без шофьор. Поръчките вече са започнали.


Ashok Leyland


Интересно е още, че доставката на първите готови безпилотни камиони е планирана съвсем скоро - за 2024 година. Все още не са оповестени подробни технически новости. Според президента на Ashok Leyland - д-р Н. Сараван, ако всичко е планирано, това ще бъде нова стъпка в развитието на екологични превозни средства и технологии за автономно шофиране на индийския пазар.

Трябва да се отбележи, че още през март тази година AB Ports Group от Абу Даби премина обучение за работа с безпилотни влекачи на холандската марка Terberg, разработени съвместно с Aidrivers. Ясно е, че транспортът с камиони ще се промени, при това доста по-скоро от очакваното. Производителите определено наблягат на алтернативно гориво и основно на безпилотни технологии.


Ashok Leyland


Но към момента един от основните проблеми на електрическите камиони е теглото на батериите, което достига до пет тона и значително намалява полезния товар с повече от 20%. И докато индийците залагат на изкуствен интелект и електричество, то друго иновативни компании разработват камиони на водород. Съвсем скоро стана ясно, че Viritech, Intelligent Energy и Horiba Mira обединиха усилията си за 44-тонен камион, задвижван от водород.


0 от 500