IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електромобилът на Xiaomi ще се казва Modena

Първата кола на IT-гиганта ще изминава 800 км с едно зареждане

Дългоочакваната електрическа кола на Xiaomi може да бъде представена преди края на тази година заедно със следващия флагмански смартфон на марката, съобщава Automotive News China.


Xiaomi Modena


Според информациите, IT-компанията е регистрирала името Modena за своя първи автомобил, като с него ще се опита да спечели част от бъдещите потребители на електрически превозни средства. Още преди 2 години Xiaomi обяви амбиции за създаване на електромобил, като неговото проектиране и разработка вече са приключили. Последните информации сочат, че още през август в новия автомобилен завод в Пекин е започнало пробно производство на модела.

В момента съоръжението произвежда около 50 прототипа всяка седмица, като се очаква Xiaomi да получи одобрение от Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай (MIIT), за да може да заработи с пълен капацитет. Това трябва да стане до месец, а след като компанията получи това разрешение, тя ще може и да продава електромобила.


Xiaomi  Modena


Modena ще конкурира с автомобили като Tesla Model 3 и BYD Seal, като началната цена ще бъде около 25 000 долара. Електромобилът се захранва от батерия с капацитет 101 кВт/ч, които би трябвало да осигурят 800 км пробег с едно зареждане. Все още обаче не са ясни мощността и въртящият момент на модела.


0 от 500
  • #15
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 12 ( преди 7 месеца )
    Със 100квт 800 км само от завода в *** на Боко
  • #14
    0 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    По принцип нито Xiaomi, нито Huawei ще се напъват да предложат евтина кола. 25 000 долара е изключително висока цена за Китай. Там тия BYD дето тук са по 35 000 евро са около 8000 долара. Шаоми и Хуйвей ще се мъчат да са пионери при самоуправляващите коли. Тъй че, тая новина не е нещо, което да дава надежда за ниски цени.
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Гост ( преди 7 месеца )
    Бустер4о не тлупав,дори напротив много е умен.Само гледа да си нагласи опорките.
  • #12
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    100квтч при такива размери 800км абсурд
  • #11
    2 rate up comment 4 rate down comment
    MythBuster ( преди 7 месеца )
    До 6. Кажи де? Къде отидоха цените на телефоните? Я си погледни параметрите на телефона от преди пет години, кажи колко е струвал тогава и колко струва сега подобен телефон? Цените направо са се сринали!
  • #10
    6 rate up comment 4 rate down comment
    Пропов ( преди 7 месеца )
    Ферари имат модел Модена (360) и това име няма да го дадат на никой друг, особено пък на Китайци. А Ферари относно интелектуалната си собственост са безкомпромисно педантични. И китайците трябва да спрат да копират, имитират и крадат всичко, което им е интересно. Защото няма как да имаш имидж и успех на глобалния пазар само с мошенгии. Потенциланите клиенти от богатите държави са по образовани и трудно се лъжат с "имитиращи" продукти.
  • #9
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    в алиекспрес сигурно ще го пуснат с безплатна доставка
  • #8
    0 rate up comment 3 rate down comment
    До оптимиста ( преди 7 месеца )
    Тази година на представянето си купих S23 8/256 за 750, свестен китайски с подобни параметри е трудно да се намери за тези пари. Та така и с автомобилите.
  • #7
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До 6 ( преди 7 месеца )
    Какво значи добър телефон за теб? Ако става въпрос за истински необходимото на повечето хора които не се правят на професионални фотографи и геймъри то струва под половината на бюджетен лаптоп
  • #6
    5 rate up comment 3 rate down comment
    РУК ( преди 7 месеца )
    MythBusterчо, доста ще почакаш за евтините коли и многото зарядни станции! Ще ти дам любимия ти пример със смартфоните! Като се нарои пазара с производители, основно китайски, къде са цените бе шмат ко!Един добър телефон стана по скъп от високопроизводителен лаптоп!И то китайските брандове са на такива цени!Никой не почва бизнес за да ти е евтино на тебе теоретичко!Всеки търси печалбата! Вземи си чупи клавиатурата в главата вече и спри да бълваш бисери!