IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасно ли е попадане на вода в ауспуха?

Ето какви поражения може да нанесе това на изпускателната система

Ситуацията, за която ще стане дума, не е най-честата, но никой от нас не е имунизиран от подобно развитие на събитията - дори само поради причините, че всички по един или друг начин излизаме сред природата. Освен това трябва да се вземат предвид честите проливни дъждове в много региони, водещи до тежки наводнения на градските улици.


вода в ауспуха


Значението на изпускателната тръба е добре известно. Когато колата се движи, бензинът се превръща в смес от различни газове, обикновено наричани „иизгорели газове". И именно изпускателната тръба е основният им път за излизане от двигателя навън. И попадането на вода в нея крие рискове, предупреждават експерти. Ето какви са те:

Първият се дължи на факта, че изпускателната система става уязвима на корозия. По простата причина, че тя (системата) е метална с всички произтичащи от това последствия.

Наличието на вода в изпускателната система също така може значително да увеличи обратното налягане и това е втората точка, на която трябва да се обърне внимание. Това впоследствие може да причини повреда на уплътненията на изпускателната система или най-лошото - спукано уплътнение на главата на цилиндъра на двигателя.

Третият проблем е свързан с блокиране на системата. Това е възможно преди всичко по време на движение на автомобила, когато водата навлиза в изпускателната тръба под налягане. Естественият резултат е неравномерна работа на двигателя на празен ход и пръскане на гореща вода от изпускателната тръба. Въпреки факта, че колата няма да претърпи сериозни щети в такава ситуация, това не е желателно.

„След преодоляване на водно препятствие от изпускателната система ще излетят пръски гореща вода, макар и за кратко. Това може да не причини сериозни щети на изпускателната система, но за хората, които стоят до или минават покрай колата, няма да бъде приятно“, категорични са експерти.

Основното е, че заедно с водата не трябва излиза бял дим - това може да означава дефектно уплътнение или глава на цилиндър. При нормалния ход на събитията изпускателната тръба е компонент, предназначен единствено за отстраняване на газовете от автомобила. Очаква се това да бъде напълно свободно преминаване, лишено дори от най-малко задръствания. Ако водата попадне в нея, тогава ситуацията може да се сравни с, така да се каже, „плевел“, който пречи на нормалния процес и кара тръбата да се сблъска с тежки условия при изпускане на отработени газове.

Когато изпускателната система работи нормално, тя не трябва да отделя вода. Ако внезапно вниманието ви привлече изтичане на вода от изпускателната тръба, знайте, че трябва да се направи нещо. Опитайте да карате нагоре по баир, като водата трябва да изтече, след което можете да почистите тръбата си и да я предпазите от ръжда. Ако това не доведе до желания резултат, единствената ви възможност е да отидете до най-близкия сервиз.


0 от 500
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Офройд ( преди 7 месеца )
    Като се напълни ауспуха с вода се кара нормално, дава се газ и тя си излиза, на баир може да помогне, или по-дълго каране по магистралата на малко по-високи обороти/предавка надолу да загрее яко и всичко ще си се изпари.
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 7 месеца )
    Когато колата се движи, бензинът се превръща в смес от различни газове, обикновено наричани иизгорели газове".Ко речи?Само като се движи колата ли бензина се превръща в смес?А ако колата не използва бензин? Какво се случва с него?
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    кака Сийка ( преди 7 месеца )
    Понякога е, понякога не е. Зависи. И на баир съм го правила.
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Якишен Моторишен ( преди 7 месеца )
    "След което може да почистите тръбата си и да я предпазите от ръжда".... Няма смисъл да се коментира... Пожелавам ви *** всички все някой да ви чисти тръбата...