IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как евтино да почистим охладителната система?

Препарат за отстраняване на петна върши отлична работа, но трябва да се използва внимателно

Добре известен факт е, че най-важната система, отговорна за температурния режим на двигателя, с течение на времето се запушва с частици мръсотия и ръжда. Особено когато антифризът се сменя рядко. Ако примесите не бъдат отстранени, това ще доведе до редица много тъжни последици. Сега ще ви разкажем за един бърз и евтин начин за промиване на охладителната система.


охлаждане


Фактът, че нещо не е наред с радиатора, може да се разбере не само от парата, излизаща изпод капака. Това е краен вариант, но преди да настъпи има и други знаци. Например, салонът започна да се затопля бавно, индикаторът за температура показва по-високи стойности, вентилаторът се включва по-рядко (означава мръсен термостат) или се виждат ръждиви петна по капачката на разширителния съд. Във всички случаи системата трябва спешно да се почисти и напълни с пресен антифриз. Най-често тези отлагания се натрупват в гумените тръбопроводи на системата и в разширителния съд.

Автомобилните магазини предлагат много специални промивки за този случай. Но всички те са скъпи и премахват само леко и средно замърсяване. По-големите натрупвания на мръсотия и ръжда означават смяна на тръби, радиатори и т.н., но тази услуга, която ще ви предложат от сервиза, не винаги е по-джоба ви. Има обаче и други лекове за проблема.

Един от тях е препарат за отстраняване на петна, който се продава във всеки магазин за битова химия. Трябва добре да прочетете опаковката и да се уверите, че съдържа натриев перкарбонат. Препаратът е доста универсален и е познат, като безхлорна или кислородна белина. Подходящ е както за избелване на бельо, така и за премахване на мухъл, мазнини и други замърсители. Но не можете просто да добавите тази химия към антифриза. Тя има вредно въздействие върху медта и алуминия. и тогава могат да възникнат течове в системата.


охлаждане


Така че първо източваме стария антифриз, промиваме радиатора с чиста вода, разглобяваме разширителния съд, чието дъно обикновено е червено от мръсотия, както и гумените съединения от системата, и ги поставяме в леген (на снимката). Слагаме вътре няколко лъжици препарат за отстраняване на петна и изсипваме вряща вода. Реакцията ще накара течността да "кипне", трябва да изчакате 20 минути. Резултатът е чист разширителен съд. И премахваме остатъците от ръжда.

Тръбите могат да се почистват по същия начин. Между другото, в мрежата има видео, когато бутала от разглобен двигател се „мият“ с помощта на същата такава химия. Но не го използвайте за това. И отново припомняме да не наливате препарат за отстраняване на петна, нито  в охладителната система, нито в двигателя. Както беше посочено по-горе, той е агресивен към алуминия.

В края на нашата процедура измиваме много добре и разширителния съд, и гумените тръби на охладителната система и ги монтираме обратно на място. Пълним системата с нов антифриз. И ако проблемът не е в радиатора, то признаците на прегряване и други проблеми с охлаждането вече няма да ви притесняват.


0 от 500