IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вреди ли бързото зареждане на батерията на електромобила?

Проучване сред 12 500 коли на Tesla показва любопитен резултат

Експерти анализираха данни за зареждането на повече от 12 500 автомобила Tesla в САЩ. На база на тях те разказаха как да зареждате електрическа кола, за да не повредите батерията.По-конкретно експертите проучват и анализират как състоянието на батерията на електрически автомобил се влияе от бързото и бавно зареждане. Те също така споделят някои полезни съвети, публикувани от уебсайта Recurring Auto.


Tesla


Бързото зареждане ви позволява да заредите напълно батерията на електрическо превозно средство само за няколко часа. Това обаче може да се отрази негативно на нейното състояние.Експертите анализират данни за зареждането на повече от 12 500 автомобила Tesla в САЩ. Те изследват степента на намаляване на пробега с едно зареждане когато колата се зарежда на бърза или на станция с променлив ток.

За сравнението са избрани електрически автомобили, които използват бързо зареждане през 90% от времето. Останалите автомобили се зареждат с бързо зареждане само в 10% от времето. Проучването показа, че тези два метода на зареждане имат еднакъв ефект върху състоянието на батерията. Във всеки случай с времето пробегът на електрическото превозно средство намалява.

Здравето на батерията е най-засегнато от екстремни температури и ниски или високи нива на батерията. За щастие модерните системи за управление могат да предотвратят повреда на батерията, докато използвате и бързо зареждане.

Експертите препоръчват да използвате функцията за предварителна подготовка на батерията преди зареждане в горещо и студено време. Така батерията ще издържи по-дълго.Освен това трябва да избягвате бързото зареждане, когато батерията е с много висок или с много нисък заряд. Съпротивлението на батерията при тези нива е по-високо и създава допълнително натоварване.

На бързи зарядни станции е силно препоръчително зареждане в диапазона 20 - 80 процента, а ако батерията ви е над или под тези нива е най-добре да използвате домашен контакт. Принципно зареждането в горепосочения диапазон е най-оптимално за живота на батерията.тие на електрически превозни средства. 


0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Анонимен ( преди 8 месеца )
    75 % от постовете са на таралеслю,избива комплекси за непълноценност.Пише цял ден и се издига сам собствените си очи.
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    До 4.Бързата справка в уики показа че грешиш и бързаш да се поправиш.За 75% от коментарите се отнася до теб разбивачо.
  • #7
    5 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    А твоят коментар с какво е полезен? Бръщолевене на човек при който претенциите надхвърлят възможностите.Няма къде другаде да се изявиш освен по форумите и градинката пред блока.
  • #6
    4 rate up comment 2 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    То и аз се чудя защо 75% от коментарите коментират другите коментатори, както правиш ти, но не коментират написаното в статията или свързани с нея теми. Ти например с какво информация помогна на останалите? С какво е полезен коментарът ти?
  • #5
    4 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Все съм се чудил кой използва известията които предлага сайтовете, и като видях че 75% процента от коментарите са на един човек ми стана ясно
  • #4
    4 rate up comment 1 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Грешка в бързането"Вътрешното съпротивление на батерията е най-ВИСОКО при напълно разредена батерия и НАМАЛЯВА заедно със степента на зареждане на батерията."
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    Пак реклами от Тесла ТВ.
  • #2
    7 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Съответно и това са пълни глупости : "На бързи зарядни станции е силно препоръчително зареждане в диапазона 20 - 80 процента, а ако батерията ви е над или под тези нива е най-добре да използвате домашен контакт. "
  • #1
    8 rate up comment 3 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    "Освен това трябва да избягвате бързото зареждане, когато батерията е с много висок или с много нисък заряд. Съпротивлението на батерията при тези нива е по-високо и създава допълнително натоварване." Пълни глупости! Вътрешното съпротивление на батерията е най-ниско при напълно разредена батерия и расте заедно със степента на зареждане на батерията. Неслучайно батериите се зареждат с най-голям ток и съответно най-голяма мощност само при нисък процент заряд, а при по-висок мощността намалява.