IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте единственото в света Ferrari F40 Azzurro Hyperion

Хиперколата в екстравагантен цвят беше заснета в Лондон и изглежда просто убийствено добре...

Представен през 1987 г. като наследник на 288 GTO, Ferrari F40 постига главозамайващ успех и достига неочакван тираж от 1311 бройки, въпреки че струва пет пъти повече от своя предшественик. Това беше най-бързото и най-мощното творение на Ferrari с разрешение за движение по пътищата и бързо се превърна в една от най-легендарните суперколи, правени някога.


Ferrari F40 Azzurro Hyperion


През 2023 г. F40 вече е колекционерска ценност за милиони долари. Екземплярите с малък пробег се продават за повече от 1 милион долара в продължение на много години, а последните няколко години донесоха драстично увеличение на цените на публичните търгове. През 2022 г. не по-малко от шест коли бяха продадени за повече от 2 милиона долара, а две бройки дори надхвърлиха границата от 3 милиона долара.

През 2023 г. повече от дузина F40 смениха собствениците си на известни публични търгове и само един беше продаден за по-малко от 2 милиона долара. Четири екземпляра смениха собствениците си за повече от 3 милиона долара и изглежда, че няма да мине много време, докато този  ценен жребец достигне цени от порядъка на 4 милиона долара.


Ferrari F40 Azzurro Hyperion


Истината обаче е, че не само оригинални екземпляри с малък пробег струват огромни суми. Модифицираните F40 също вървят за шестцифрени суми, а нерядко дори повече. В началото на 2023 г. уникален модел, боядисан в цвят Nardo Grey и носещ подобрен двигател с над 700 конски сили, беше продаден за 2,75 милиона долара. Очевидно интересът към F40, носещи цветове, различни от класиката Rosso Corsa, също не е малък.

Известно е, че Ferrari имат много строги правила, когато става въпрос за техните суперавтомобили от най-висок клас. Наличието на цяла партида от повече от 1000 боядисани в червено коли без каквато и да е друга опция е сред най-категоричните решения на марката. Въпреки това трябва да е било малко неприятно за някои клиенти да платят над $400 000 за кола в края на 80-те години и да не могат да изберат различен цвят.


Ferrari F40 Azzurro Hyperion


Затова пък не е учудващо, че част от притежателите на модела през годините решават да боядисат своите F40 в различен цвят от червеното. Повече от няколко дузини автомобила от този модел са били пребоядисани в цветове като жълто, черно, бяло, сребристо, сиво и зелено. А има данни и за един... розов.

Тук можете да видите един екзимпляр, боядисан в светло син тон, наречен Azzurro Hyperion. Наскоро беше забелязан в Лондон и изглежда направо фантастично. Всъщност този нюанс е исторически цвят на Ferrari. Той не само украсява съвременните модели като California, 812 или 360, но ни връща към 60-те години на миналия век, когато се предлагаше за 365 и базовото Dino. И определено подхожда доста добре на клиновидния дизайн на F40.


Повече снимки на уникалното Ferrari F40 в цвят Azzurro Hyperion - вижте в галерията:


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Социално дистанциран ( преди 7 месеца )
    Тва как минава през легналите полицаи?
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 7 месеца )
    Бели са Фераритата на някакъв английски водещ. Като си купи някакво Ферари и го пребоядисвали за него в бяло.
  • #3
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Най-изтривания ( преди 7 месеца )
    До Пропов. Аз също харесвам много червен цвят особено за спортни коли, само че...... Тоя цвят е страхотно подходящ за това Ферари, дори и бяло ще му стой изключително добре. Изключителен фен съм на F40, много красив автомобил. Единствения който ми е повечко на сърце е 288 GTO. Винаги съм смятал че и двата модела ще изглеждат страхотно дори и в бяло. Иначе класическия червен цвят на Ферари - Rosso Corsa е убийствен.
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Пропов ( преди 7 месеца )
    Аз винаги съм си мечтал за червено Ферари. От 4 годишен та досега - вече над 40 години. И не бих променил цвета на най голямата ми мечта. Особено пък класическите и култовите модели. За мен едно НЕчервено Ферари е просто някак неуважително към духа на марката. Все едно да смениш цвета на Дядо Коледа.
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 7 месеца )
    Красота! Автомобил с душа бих казал даже. Са ше излязат поклонниците на свети Илон да кажат теслата как ускорявала......