IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ferrari на Кийт Ричардс отива на търг

Китаристът на Rolling Stones е първият сбственик на това Dino 246 GT

Ferrari Dino 246 GT, което някога е принадлежало на китариста на Rolling Stones - Кийт Ричардс, отива на търг, като обявената цена е 450 000 евро. Музикантът първият собственик на колата, която купува през 70-те години, когато легендарната група издава класически албуми като Exile on Main Street и Sticky Fingers.

Ричардс, който е автор на някои от най-великите китарни изпълнения в историята, е навъртял около 40 000 км с италианската спортна кола, преди тя да бъде продадена на японски колекционер в началото на 80-те години.

Моделът Dino е кръстен на Алфредо, покойния син на Енцо Ферари, който почина на 24 години. Първоначално е предлаган като отделна марка, нещо като по-достъпна алтернатива на Ferrari, но по-късно под натиск от търговския отдел на компанията става Ferrari Dino. Проектиран в Pininfarina и произведен от легендата за каросерии Scaglietti, това е един от най-известните автомобили на италианците за всички времена. Суперколата може да развие 235 км/ч, като се задвижва от 2,4-литров двигател със 192 к.с., който е съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия.

Ричардс е платил около 6360 евро за колата, която сега струва около 70 пъти повече от първоначалната си цена на дребно. Автомобилът има номер на шаси 03354, като е оп последна серия на модела – E, в която Dino придобива окончателната си и най-съвършена форма.

Изложеният-на търг автомобил разполага с документи за първата покупка на музиканта, както и за продажбата му на частен колекционер в Япония. По-късно това Dino се завръща в Европа, където е купено от друг знаменит музикант - Лиъм Хаулет, съосновател на британската група The Prodigy.


0 от 500