IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шеф на американска фирма влиза в затвора за манипулирани вредни емисии

Компанията Gorilla Tunin призна вина в престъпен заговор и ще плати 1 млн долара глоба

Gorilla Performance, известни още като GDP Tuning LLC, както и собственикът на фирмата, Бари Пиърс се признаха за виновни по наказателни обвинения за продажба и разпространение на устройства, предназначени да манипулират контрола на емисиите в дизелови превозни средства. Заедно те ще платят общо 1 милион долара глоба, като се очаква Пиърс да влезе в затвора за 2 години.


Gorilla Performance
 

Агенцията за опазване на околната среда на САЩ (EPA) обяви молбата и глобата днес, а решенията са следствие на разследване, ръководено от нейния отдел за криминални разследвания. Той обвини Pierce and Gorilla Performance в заговор за нарушаване на Закона за чистия въздух.

Според EPA, Gorilla Tuning е продала десетки хиляди устройства за настройка, както и придружаващия софтуер за манипулиране на бордовите диагностични системи на дизелови автомобили. В допълнение, фирмата е управлявала магазин за търговия на дребно в Рексбург, Айдахо, където са били извършени реални манипулации на проверките на емисиите.


Gorilla Performance


Подправянето на вградените диагностични устройства на превозните средства не е просто нарушение н
а федералния закон – това е голяма опасност за здравето“, каза Тод Ким, помощник-главен прокурор на отдела за околната среда и природните ресурси в Министерството на правосъдието. EPA съобщава, че в камиони със заличен контрол на емисиите нивата на вредни частици като NOx се увеличават с 310 пъти, въглеродният оксид със 120 пъти, а неметановите въглеводороди се увеличават с 1400 пъти спрямо напълно отговарящите на емисиите превозни средства.

Изчислено е, че устройствата за контрол на емисиите на около 15 процента от дизеловите пикапи по пътищата на САЩ са били незаконно изтрити. Присъдата за Пиърс се очаква да бъде произнесена на 8 ноември пред съдията от окръжния съд на САЩ за окръг Айдахо.

0 от 500