IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Илон Мъск отърва глоба за рисково шофиране

Полицаите не са забелязали нарушението на милиардера

Главният изпълнителен директор на Tesla – Илон Мъск, отново привлече вниманието, след като предаваше наживо в социалната медийна платформа X (бивш Twitter, който е негова собственост), докато управляваше автомобила си.


Илон Мъск


Бдителни потребители забелязаха, че милиардерът управлява колата си с една ръка, докато в другата държи смартфон, с който снима. Веднага беше подаден сигнал до полицията в Пато Алто, но се оказа, че въпреки нарушението на правилника Мъск ще се отърве без наказание.

В имейл до електронното издание The Verge капитанът от полицията в Пало Алто - Джеймс Райфшнайдер, потвърди, че поведението на Мъск може да представлява нарушение на правилника на движение на Калифорния, както и че, ако той е бил видян от полицейски служител, със сигурност е щял да бъде наказан. Ключовата дума тук обаче е „видян“ и тъй като това не е станало, шефът на Tesla няма да бъде глобен.

По време на предаването на живо Мъск изглеждаше, че контролира колата, след като беше обърнал камерата към себе си и също така деактивира напълно самостоятелно шофиране, за да избегне преминаването на своята Tesla на червено. И въпреки, че огромен брой потребители видяха действията му, от полицията съобщават, че няма да го подведат под отговорност.


смартфон шофьор


„Полицейското управление трябва да може да провери самоличността и шофьорската книжка на шофьора, както и да отбележи регистрационния номер и VIN-номера на колата. Поне един служител трябва да е готов да свидетелства в съда за нарушение, което лично е забелязал (в случая телефон в ръцете на водача – б.а.)“, обяснява капитан Райфшнайдер.

Това не е първият път, когато публична личност е забелязан зад волана с телефон в ръка. През 2021 г. сенаторът от щата Охайо - Андрю Бренър, беше видян да шофира, докато участваше във виртуално заседание на управата на шата. По ирония на съдбата в този момент се обсъждаше законопроект за забрана на рискованото шофиране, включващ изпращане на текстови съобщения и предавания наживо.


0 от 500