IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Всички заводи на Toyota в Япония спряха работа

Причината е неизправност в производствената система на концерна

Toyota съобщи, че компанията е спряла дейността си във всички свои заводи в Япония поради неизправност в производствената система, което е довело до тотално спиране на дейността и всички предприятия на територията на страната. Проблемът не позволява на Toyota да поръчва компоненти и причината се разследва, въпреки че „вероятно не се дължи на кибератака“, каза говорител на фирмата.


Toyota спира заводи в Япония


Toyota спря 12 завода на вътрешния си пазар днес сутринта. Не е ясно колко продукция ще бъде загубена. Заводите заедно представляват около една трета от глобалното производство на автомобилния гигант.

Производството Toyota в родината й се възстановяваше след поредица от съкращения на обемите, които бяха предизвикани от недостига на полупроводници. Производството е нараснало с 29% през януари-юни, първото подобно увеличение от две години. Производството в Япония е средно около 13 500 автомобила дневно през първото полугодие, показват изчисления на Ройтерс. Операциите бяха спрени за един ден миналата година, когато доставчик претърпя кибератака, възпрепятствайки способността на Toyota да поръчва части. Тогава Toyota възобнови дейността си, използвайки резервна мрежа.

Засега остава неясно кога производството във фабриката ще бъде рестартирано. Инцидентът има и вторичен ефект. Фирма от групата Toyota Industries заяви, че частично е спряла дейността си в два завода за двигатели поради грешка на автомобилния производител.

Въпреки че причината за последната неизправност продължава да бъде неясна, корпоративна Япония беше нащрек през последните дни, тъй като фирми и държавни служби съобщиха за странни и съмнителни телефонни обаждания. Правителството на Япония казва, че обажданията вероятно са от Китай и са свързани с изпускането на пречистена радиоактивна вода от страна на Япония от разрушената атомна електроцентрала Фукушима в Тихия океан.


0 от 500
  • #3
    13 rate up comment 7 rate down comment
    До #1 ( преди 8 месеца )
    Поредното доказателство, колко си зле ти! В статията пише, че не е ясна причината за софтуерния проблем. Ако се окаже кибератака, това може да се случи на всеки. Прочете два реда и бързаш да правиш великите си, " потвърдени само с факти " заключения!
  • #2
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    Много са зле,затова не могат да насмогнат и за Тойота се чака година.Тесла намали цените и ограничи производството,няма търсене и трупат на склад.
  • #1
    10 rate up comment 12 rate down comment
    MythBuster ( преди 8 месеца )
    Поредното доказателство колко са зле със софтуера японците. Също така поредното доказателство колко са безопасни атомните централи. Не че одобрявам затварянето на напълно работещи и безопасни централи в Германия, за които така или иначе вече е бил поет рискът, но фактите са си факти.