IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Карлос Гон искал да обедини Renault-Nissan с General Motors

Топ-мениджърът посочи най-голямата грешка в кариерата си

Apple TV+ започна излъчването на документалния филм „Wanted: The Escape of Carlos Ghosn“, който е посветен на бившия шеф на Renault-Nissan. Както е известно, той беше арестуван в Япония, като срещу него беше заведено и дело, но той успя да избяга по скандален начин.


Карлос Гон


Филмът съдържа интервюта със самия Гон и съпругата му, както и с негови бивши колеги, както и биографични данни. По-специално авторът на книгата за Гон - Шон Маклейн, припомня разговора си с бившия шеф на Renault, в който последният говори за една от грешките си в кариерата си. Според Маклейн, Гон му казал, че много съжалява за отказа да оглави General Motors Corporation.

Предложение е отправено към Гон през 2009 г., когато корпорацията GM беше в процедура по банкрут и реорганизация. Режисьорът на документалния филм Джеймс Джоунс предполага, че Гон не само е искал да отиде в GM, а да обедини GM, Renault, Nissan и Lada, като по този начин стане ръководител на най-големия автомобилен алианс в света.

Акционерите на Renault и Nissan обаче не са подкрепили идеята, а вместо това намалили заплатата на Гон. Това е било временно решение, причинено от кризата в световната икономика, но ливанският мениджър се е обидил от отношението.

Събеседниците на Джоунс във филма също така изразяват мнение, че конфликтът на Гон с акционерите на ръководените от него компании в глобален смисъл е причинен от факта, че мениджърът се е придържал към американския стил на правене на бизнес, който пречи на работата с французи и японци. Съответно, в GM би му било по-лесно да намери общ език с акционерите.


0 от 500