IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Карлос Гон съди Nissan за 1 милиард долара

Половината сума е за обезщетение, а останалата – за наказание на японската компания

Бившият президент на Nissan - Карлос Гон, заведе дело срещу автомобилния производител за повече от 1 милиард долара. Искът е заведен в съд в Ливан, като Гон обвинява Nissan и още две компании, както и 12 физически лица, в редица престъпления, включително и фабрикуване на доказателства, съобщава Reuters.


Карлос Гон


Гон, някогашна водеща фигура в световната автомобилна индустрия, беше арестуван в Япония в края на 2018 г. и обвинен във финансови злоупотреби. Той отхвърли обвинението и обяви, че задържането му е част от заговор на ръководителите на Nissan за блокиране на сливането с френската компания Renault, която Гон също ръководеше.

По-късно бившият топ-мениджър избяга в Ливан, където е роден. Това стана в края на 2019 г., като Гон беше скрит в калъф за музикален инструмент, натоварен на борда на частен самолет. При пристигането родината си той обяви, че бяга от „манипулираната" съдебна система в Япония.

Сега бившият изпълнителен директор на Renault-Nissan e завел исковете пред прокурора в Касационния съд в Ливан, където живее, откакто избяга от Япония. Искът е подаден на 18 май и е преведен на английски от арабски. В него се настоява за 580 млн обезщетение и за 500 млн долара глоба на Nissan.


0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Рено форевъ ( преди 10 месеца )
    Практиката е доказала едно по добре Рено от чехското недуразумение Скодъ
  • #7
    1 rate up comment 11 rate down comment
    Ха ха ха! ( преди 10 месеца )
    За увредените от системно ползване на рено дори и японската съдебна система била "нечестна", защото изобличила международния мошеник Гомн! Альоо рено-комунистите, това да ни ви е БГ- каскета или пора!? От доста време рено с огромни правни далавери прикрива и унищожава хиляди дела заведени срещу технически неизправности, довели до смъртта на хора! Факт!
  • #6
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Тези са за съд и за това, че не пуснаха Нисан Z в Европа, махнаха истинските джипове за нас и сега някакви комбита като Кашкай само и Ария която е по-скъпа от Туарег.
  • #5
    9 rate up comment 2 rate down comment
    до 2 ( преди 10 месеца )
    Какъвто и процес да проведят, все ще е по-справедлив от японската "съдебна" система.
  • #4
    9 rate up comment 1 rate down comment
    До 3 ( преди 10 месеца )
    Да бе той е случайно човек и не знае какво прави и как да го направи? Щом го прави по този начин, значи има някакви шансове да спечели.
  • #3
    6 rate up comment 5 rate down comment
    Изненада ( преди 10 месеца )
    И като спечели делото в Ливан японците ще му върнат решението на ливанския съд напечатанона тоалетна хартия!
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Дано направят прозрачен процес в който да лъсне "честността" на японците в която ВЯРВАТ някои техни сектанти тук.
  • #1
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Когато и да фалира Датсун (бившето име на Нисан) все ще е късно