IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla съди двама бивши служители за изтичането на данни

Поверителна информация за повече от 75 000 души, в това число и самия Илон Мъск, се оказа на разположение на германска медия

Tesla заведе дела срещу двама неназовани бивши служители, обвинявайки ги в нарушение на конфиденционалността на данните, което засяга повече от 75 000 души в резултат на „вътрешни нарушения“. Според съобщение, публикувано от офиса на главния прокурор на Мейн, видяно от Bloomberg, общо 75 735 души са били засегнати от нарушението на данните, включително девет жители на Мейн. Хората изглежда са настоящи или бивши служители на Tesla.


Tesla


Пробивът на данни беше разкрит на 10 май от германската медия Handelsblatt, която получи 100 гигабайта поверителни данни от подател на сигнали. Вестникът твърди, че над 23 000 изтекли файла доказват, че Tesla не е успяла да защити адекватно данните от клиенти, служители и бизнес партньори. В писмо от 18 август на Tesla, което придружава уведомлението за нарушаване на данните, производителят на електромобили призна как „чуждестранна медия (на име Handelsblatt) информира Tesla на 10 май 2023 г., че е получила поверителна информация от Tesla.

„Разследването разкри, че двама бивши служители на Tesla са присвоили информацията в нарушение на политиките за ИТ сигурност и защита на данните в Tesla и са я споделили с медията“, каза Tesla в писмото до засегнатите. Компанията също така отбеляза, че Handelsblatt е заявила, че не възнамерява да публикува личната информация, „и във всеки случай има законова забрана да я използва неподходящо“. Изтеклите документи, наречени „Досиета на Tesla“, включват чувствителна информация като повече от 100 000 имена на бивши и настоящи служители, социално-осигурителния номер на изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск, лични имейл адреси, телефонни номера, заплати на служители, банкови данни на клиенти , и секретни детайли от производството.


tesla


Tesla увери засегнатите, че няма „доказателства за злоупотреба с данните по начин, който може да причини вреда“. Като се има предвид това, компанията предложи 12 месеца услуга за кредитен мониторинг на Experian IdentityWorks. Автомобилният производител също така посъветва своите потребители да бъдат изключително бдителни срещу възможни опити за "фишинг" и да бъдат изключително внимателни като проверяват извлеченията по сметките и кредитната си история.

0 от 500