IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia иска да стане достъпен конкурент на Jeep

Марката ще се препозиционира с новия Duster и последвалия го Bigster

Стойеки под корпоративния чадър на Renault, марката Dacia разцъфтява през последните няколко десетилетия. Румънският производител записа отлична 2022 г. в Европа, където успя да надмине по продажби Opel/Vauxhall, Fiat, Citroën, Nissan и SEAT, според данните за продажбите, публикувани от JATO.


Dacia Duster


Dacia завърши годината на 12-та позиция, като се изкачи до 10-то място през първата половина на 2023 г., когато изпревари Kia и се нареди непосредствено след Ford. За да запази инерцията на продажбите, марката ще пусне актуализирана версия на електрическия градски автомобил Spring в началото на 2024 г., като горе-долу по същото време ще излезе и третото поколение на Duster.

Именно компакният SUV с прилични офроуд характеристики ще поведе Dacia към реализиране на новата цел, поставена пред марката – да се превърне в достъпна алтернатива на Jeep. Базираната в Миовени компания вече е прегърнала идеята за начина на живот на открито с предлагането на аксесоари и специални издания на своите модели, като новият Duster ще бъде поредната крачка в тази посока.


Dacia


„В момента в Европа няма сериозен конкурент на Jeep и не виждам причина, поради която Dacia не може да бъде именно това“, коментира главният дизайнер на Renault Group - Лоренс ван ден Акер, цитиран от британското издание Autocar. - На пазара няма достъпна марка, която да е свързана с природата, която да ви изведе извън града и да ви карада сред природата, което, особено след дните на Covid, става изключително актуално“.

Малко след Duster ще се появи Bigster като по-голям SUV от C-сегмента. Той ще бъде на по-висока цена, но тя ще бъде по-ниска от тази, която конкурентите предлагат. В Renault Group са наясно, че този модел няма как да бъде по-премиум, тъй като това ще го оскъпи прекалено.


Dacia


Ван ден Акер каза още, че не е притеснен или загрижен за предстоящата вълна от китайски автомобили, пристигащи в Европа. Той вярва, че Dacia е утвърден автомобилен производител с клиенти, които търсят евтини коли, докато други марки излизат със скъпи електромобили. И резултатите на марката го доказват – с близо 292 000 продадени автомобила през първата половина на 2023 г. или с 30% повече в сравнение с първото полугодие на 2022 г. Dacia е по-популярна от всякога.

Експерти от индустрията са категорични, че достъпните автомобили винаги ще бъдат популярни, а данните за продажбите, публикувани от JATO за първата половина на тази година на Стария континент, потвърждават успехите на Dacia. С над 123 000 доставени бройки, Sandero беше втората най-продавана кола през първите шест месеца, докато Duster завършва Топ 10 с близо 87 000 единици. 


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Има мн хляб да ядат ( преди 6 месеца )
    И как по-точно ще стане конкypент примерно на 3.6L Pentastar V6 , който го намалиха като обем от 3.8 L след като моторчето на това недоразумение, при това "супер напомпано" е максимално 1.2 / 1.3 ... което е 3 пъти по-слабо от нормален двигател за Jeep..
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    До 5,в Дачия вече има и климатроник но в по-високите нива и версии.
  • #5
    4 rate up comment 1 rate down comment
    VAYK ( преди 8 месеца )
    Качеството на изработка е повече от добро! Няма скъпи екстри и т.н.! Това е и слогана на Дачия! Няма да имаш тризонов термотроник, защото върши работа на климатика :))))Така ще постигнат цена с 20-30% по ниска от други производители! Ако си претенциозен и не те устройва отиваш при друга марка:)))
  • #4
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    С двигатели по 900 кубика ще стане
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    Бай Лилян ( преди 8 месеца )
    То Jeep стана един Fiat, така, че летвата не много висока. Дачиите си имат своите предимства, но последното, което имат е проходимост.
  • #2
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    от дизайн гледна точка, Дачия дръпнаха много. Но,за тези пари, съвсем очаквано, технологично и от гледна точка на качество не трябва да се очаква много. По неприятното е, че същите мотори, но уж с повече внимание към детаилите ги продават в Рено, за доста повече пари.
  • #1
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Jeep има представители в различните сегменти, с кой модел точно ще се к-онглокират