IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Голямо тегло отказа Volkswagen от електрически ван за къмпинг

Пускането на ID.Buzz California Ocean се отлага за следващото десетилетие

Volkswagen засега се отказва от пускането на пазара на къмпинг-версия на електрически си ван ID.Buzz. Тя трябваше да получи името California Ocean, като беше анонсирана още през 2021 г. Оказва се обаче, че подобен електромобил ще бъде прекалено тежък, за да се управлява с нормална шофьорска книжка.


VW ID. Buzz


Излизането на пазара на VW ID.Buzz California беше планирано за средата на десетилетието, тоест около 2025 г. Това обаче вероятно няма да се случи, тъй като California Ocean - ванът за къмпинг, базиран на модела с вътрешно горене VW T6.1, ще тежи поне 3 тона, което си е сериозно предизвикателство.

Шофьорска книжка категория „В“ позволява управление на превозни средства с максимално допустимо тегло от 3,5 тона. Когато се добави оборудването и багажа на пътниците, то неминуемо ще надхвърли 500 кг. Базовата версия на настоящия VW California 6.1 тежи 2,36 тона празен с водача, а допустимата обща маса е 3,08 тона. Това оставя около 700 килограма за полезен товар.


VW ID. Buzz


VW ID. Buzz California трябваше да се базира на дългата версия на електрическия ван. В подразделението VW Commercial Vehicles все още хранят надежди, че проблемът с теглото ще бъде решен, като бъдат направени по-леки батерии. Най-вероятно обаче проектът ще бъде отложен за следващото десетилетие, когато германският производител ще разполага с нова платформа за електрически превозни средства.

Компанията вече показа как ще изглежда ID. Buzz, предвиден за къмпинг. Представеният в началото на 2023 г. прототип получи кухня, разтегателен диван и повдигащ се покрив. Такъв ван ще се появи в производство, но ще бъде оборудван с с plug-in хибридно задвижване, което ще осигурява пробег само на ток от 50 км.


VW ID. Buzz


0 от 500