IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi официално се сбогува с R8

Емблематичното спортно купе отива в историята след 15 години служба

Тази година Седмицата на автомобилите в Монтерей отбелязва важен и емоционален момент за Audi. Германска компанията ще се сбогува с един от емблематичните си модели – R8, като това ще стане на пистата в „Лагуна Сека“.


Audi R8


Специално R8 Coupe, което е получило 50% от частите от състезателното R8 GT3 LMS, ще завърти няколко обиколки на трасето, като ще бъде управлявано от Том Кристенсен, деветкратен победител в „24 часа на Льо Ман”. Целта на Audi е да отбележи наследството на колата в автомобилните спортове.

Последната серия от R8 ще бъде украсена с уникална тапицерия, създадена от Франк Ламбърти - дизайнерът на първото поколение на модела. Облицовката се отличава с шарка от две части, подчертаваща прехода от обикновен пътен автомобил към дизайн, напомнящ състезателни коли R8 GT3.


Audi R8


Представянето на Audi на Седмицата на автомобилите в Монтерей обаче е не само носталгичен поглед към миналото, но и вълнуващ поглед към бъдещето на марката. Там ще бъде изложена пълната гама от модели на Audi e-tron, включително RS e-tron GT, Q4 Sportback e-tron, Q8 Sportback e-tron и Q8 e-tron SUV.

От Audi посочват, че официалното сбогуване с R8 поставя началото на нова ера на производителност и иновации, като демонстрира ангажимента на компанията към устойчивостта и електрическата мобилност. Не са забравени и моторните спортове – както е известно, през 2026 г. Audi влиза във Формула 1 като доставчик на двигатели.


Audi R8


0 от 500