IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Работи ли наистина почистващият препарат за горивни инжектори?

Вижте защо поддръжката на тези детайли е много важна за двигателя

Препаратът за почистване на горивни инжектори (дюзи) е обичайно решение за множество автомобилни проблеми. Но наистина ли работи? И защо? Отговори на тези въпроси дават експертите от AutoGuide .


дюзи


Как работят горивните инжектори?

Горивните инжектори се използват за въвеждане на гориво в горивната камера, където то се смесва с въздух и след това изгаря, за да създаде мощност. Дюзата получава горивото от горивна помпа с високо налягане и благодарение на много малка дюза пулверизира горивото, така че да може бързо да се смеси с въздуха.

Самото устройство е като аерозолна кутия със спрей: Бутилка изпуска малка малка дюза, която пулверизира течността на много малки частици. Горивният инжектор работи по подобен начин, с много по-високи налягания, по-малки дюзи и прецизно дозиране, за да създаде горивна пара, която изгаря предсказуемо, ефективно и чисто.

По-новите инжектори за двигатели с директно впръскване дори имат няколко дюзи на върха, за да помогнат за получаване на по-добра смес въздух-гориво. Откакто карбураторите бяха въведени на етапи около 1980 г., всеки нов двигател с вътрешно горене вкарва горивото в камерата с дюзи, включително дизеловите мотори.


дюзи


Процесът се управлява от ECU (блок за управление на двигателя), така че инжекторът винаги ще доставя гориво точно, когато двигателят има нужда от него. Времето е много важно, тъй като впръскването на гориво твърде рано или твърде късно може да накара двигателя да не работи според очакванията или дори да го повреди.

Как се запушват горивните инжектори?

Бензинът и дизеловото гориво, които наливаме в колите си, никога не са толкова чисти, колкото би трябвало да бъдат. В допълнение към фините прахови частици, горивото, което получаваме днес, съдържа малки количества вода и някои съставки, повишаващи октановото число. Всички тези неща могат да имат вредно въздействие върху горивните инжектори, но враг номер едно определено е натрупването на въглерод.

Това е нещо, което се случва с всеки двигател с времето – по време на процеса на горене по-голямата част от въглерода напуска двигателя през изпускателната система, но част от него остава в горивната камера и с времето може да блокира преминаването на горивото и въздушно-горивна смес.

Добавете към това възможността инжекторът да ръждясва от водата в горивото и някои странични продукти от етанола и колата ви може да започне да губи мощност и да консумира повече гориво. Ето защо е важно да поддържате горивните си инжектори чисти. Вие не само губите мощност, но и разходът на гориво може да спадне.

Какво прави почистващият препарат за горивни инжектори?


дюзи


Препаратите за почистване на горивни инжектори са добавки, които имат за цел да разтворят тези отлагания в инжектора, както и в горивната камера, и да помогнат на вашия двигател да работи при оптимални условия с правилната смес въздух-гориво. Мислете за тях като за препарати за вашата горивна система. Тези почистващи препарати могат да почистят вътрешността на вашия инжектор, както и въглеродните натрупвания в горивната камера, зад всмукателните клапани и около запалителните свещи. Всички те имат активни съставки, които помагат за разтварянето на отлаганията на много по-малки парчета, които или се изгарят, или се изхвърлят през изпускателната система.

Как работят почистващите препарати за горивни инжектори?

Препаратите за почистване на горивни инжектори са смес от сложни химикали, повечето от които разтворители, които могат лесно да почистят отлаганията. Основният почистващ агент на тези добавки е химикал, наречен PEA или полиетерамин, който е базиран на азот детергент, който е чудесен за разтваряне на въглеродни отлагания. PEA е много устойчив на високи температури, което го прави чудесен за почистване на горивни инжектори, както и за разтваряне на отлагания в горивната камера, където температурата може да достигне до 650 градуса по Целзий.


дюзи


Някои почистващи препарати съдържат други химикали, за които производителите твърдят, че ги правят по-добри от други, но научни изследвания показват, че полиетераминът е най-добрият за почистване на въглеродните натрупвания и винаги трябва да търсите добавки, които съдържат този химикал.

Какво се очаква след почистване на горивни инжектори?

Можете да очаквате няколко подобрения на вашия двигател, след като го третирате с почистващ препарат за горивен двигател, но тези резултати няма да се появят веднага - често трябва да изминете дори 1000 км, за да проработи. Подобренията включват възстановяване на мощността и подобрена реакция на газта, по-добра икономия на гориво и по-малко вибрации на празен ход. За най-добри резултати обаче е най-добре да проверите запалителните си свещи и въздушния филтър, тъй като те също могат да помогнат на двигателя ви да работи по-добре.


0 от 500
  • #13
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Иво ( преди 8 месеца )
    Добавки само в краен случай когато има вече проблем и евентуално да се пробва .При работеща система по скоро вредно и рисковано.Твърде голяма е опасността да се развалят упътления или измитата мръсотия да повреди скъпи компоненти.
  • #12
    1 rate up comment 1 rate down comment
    Иво ( преди 8 месеца )
    Добавки само в краен случай когато има вече проблем и евентуално да се пробва .При работеща система по скоро вредно и рисковано.Твърде голяма е опасността да се развалят упътления или измитата мръсотия да повреди скъпи компоненти.
  • #11
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Колата започна да пали много трудно на студен двигател, свалих дюзите и ги пуснах в ултразвук, нямаше промяна, сложих добавка и започна да пали от раз
  • #10
    6 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    това за почистване в ултразвукова вана го разказвай на пейката пред блока
  • #9
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Ала бала. Ще почистиш дюзи без да ги свалиш ама друг път. Химиите само влошават нещата.
  • #8
    5 rate up comment 6 rate down comment
    Гост ( преди 8 месеца )
    Дюзите се свалят и почистват в ултразвукова вана.Друг начин е водородно почистване на двигателя.
  • #7
    12 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Да ти кажа и тяхното качество рязко падна. По-рано имаше качествена чалга с текстове и музика, а сега само едни тунинговани изпълнители, които изпълняват на плейбек, а песните им са яко обработени дигитално. А за мошениците, като гледам Кирчо и Кокорчо що за *** са, то Боко изглежда, като академик пред тях с международни научни титли.
  • #6
    15 rate up comment 3 rate down comment
    Реалист ( преди 8 месеца )
    Единственото качествено нещо в България са чалгата и измамниците.
  • #5
    8 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    Не се занимавайте с глупости! Сипвайте качествено гориво от проверени бензиностанции и няма да имате никакви проблеми. Лошото при дюзите обаче е, че имат технологично зададен живот 200-250 000 км. При някой малко повече, а при други по-малко, но е факт. Така, че от това няма как да избягате да не смените дюзи на определени км., ако колата е по-стара.
  • #4
    5 rate up comment 4 rate down comment
    О опит ( преди 8 месеца )
    слагате малко гориво с по-високо октаново число, върши много по-добра работа.Не повече от 10 л. на резервоар.Двигателят върви и пее.