IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо опитни шофьори поливат предното стъкло с газирана вода

Елементарен трик за качествено почистване и подобряване на видимостта

На дълъг път никога не забравяйте да вземете в колата питейна вода. И особено ако в колата има деца. Знаете ли обаче, че бутилката с газирана вода обаче може да има и други ползи, тоест да не се приема само вътрешно, но и да се излее върху предното стъкло. А защо, ви разказваме сега.


стъкло


Да започнем с това, че в горещия сезон доста водачи наливат вода в резервоара за чистачки. Ние обаче категорично не препоръчваме да се прави това, тъй като обикновената вода съдържа примеси, като метални соли например. Те се отлагат върху моторчето, като го повреждат, а и могат да запушат фините дюзи. Като цяло, ако правите това редовно, ще трябва да закупите нов модул и да почистите цялата система за миене на стъклото. 

Случва се водата, която се налива в съда за чистачките да се смесва с различни средства, предназначени за миене на съдове или със спирт. Смята се, че такава домашно приготвена смес не отстъпва на продаваната в магазините течност за чистачки. Такъв ефект наистина може да се получи, но само ако съставките са смесени в правилното съотношение. В повечето случаи обаче способностите за миене на такъв самоделен препарат са повече от скромни. 


стъкло


Разбира се, тези "трикове" се използват главно за спестяване на пари, но не само. Факт е, че на магистралата предното стъкло много бързо се покрива със следи от насекоми. И основната беда е, че чистачките не могат да измият всичко. Освен това те също размазват остатъците от мушици, влошавайки видимостта. И, да речем, по здрач, това значително ще попречи на способността на водача да оцени пътната ситуация.

Но да се върнем на трика с газираната вода. За да почистите "предното стъкло" се нуждаете именно от нея. На паркинга поливате предното стъкло с бутилката и го търкате с микрофибърна кърпа. Благодарение на газовите мехурчета и калция мръсотията се отмива незабавно.

По същия начин обработвате фаровете и фарове за мъгла - това също няма да е излишно. Но ние не препоръчваме да наливате газираната вода в резервоара за чистачки. Причините са описани по-горе. В него трябва да има нормална течност за миене, която съдържа необходимите смазочни компоненти.


0 от 500
  • #19
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Роси ( преди 8 месеца )
    Какъв калций в газираната вда бе, алооо
  • #18
    11 rate up comment 4 rate down comment
    Покъртително! ( преди 8 месеца )
    Покъртителни са тези буквални копи пейст преводи от необятното руско тресавище на глупостта!
  • #17
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Колю ( преди 8 месеца )
    ... която си е H2O, а за примесите, разтворени в нея. Има малка, но съществена разлика.До 15: Да, и на мен ми стана интересен този калций. Иначе газираната вода също има разтворени примеси, но разликата в случая е, че тя не се налива в казанчето и не минава през помпата, а се полива направо на стъклото. Може и да има някакъв ефект заради самите мехурчета CO2, както и заради слабата въглеродна киселина, която се получава при разтварянето му във водата, но не знам доколко е практически смислен ...
  • #16
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Бай Колю ( преди 8 месеца )
    До 14: Няма такава дефиниция "обикновена вода". Коя вода е "обикновена"? Химически чистата, дестилираната, дъждовната, морската и т.н.... ? В случая не става дума за химическия състав на водата, която си е H
  • #15
    8 rate up comment 4 rate down comment
    Fury ( преди 8 месеца )
    Каква е разликата между чешмяната вода и газираната? Много често газираната е минерална, т.е. има минерали, повече соли от чешмяната и СО2."Благодарение на газовите мехурчета и калция мръсотията се отмива незабавно". От къде изникна и този калций? Да не би да бъркате СО2 с Са?
  • #14
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Скъсани боксерки ( преди 8 месеца )
    Колеги, обикновената вода е вода в чист вид. Вода! Разбирате ли? Не аз се излагам и не аз съм неграмотен. Чешмяната вода е нещо съвсем друго....
  • #13
    19 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 8 месеца )
    "Защо опитни шофьори поливат предното стъкло с газирана вода" ?Отговор: защото имат в багажника ...
  • #12
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Колю ( преди 8 месеца )
    До 11: Принципно си прав, но послушай собствения си съвет, за да не се излагаш и ти. При дестилация се изпарява водата, а не примесите в нея.
  • #11
    11 rate up comment 6 rate down comment
    До 9 ( преди 8 месеца )
    Колега, върни се в 6 клас и помисли пак. Водата е пълна със соли и всякакви примеси. Единствено дестилираната вода е чиста вода , щото всички примеси са изпарени. Във водата има и много варовик , за това , бойлера ти е пълен с котлен камък след 5 години употреба.Не се излагай , като си неграмотен , прочети.
  • #10
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 8 месеца )
    Скъсани Боксерки, водата е само теоретично H20. На практика е пълна със соли, минерали и всякакви ***. Като измиеш нещо и не го избършеш, а изсъхне само, остават едни бели точки, капки, петна. Е те това е НЕ водата във водата. Чисто H2O е само дестилираната вода, която не е много популярна.