IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Опасно ли е стартиране на двигателя веднага след даване на контакт?

Всичко зависи от конструкцията и вида на задвижващия агрегат

В интернет има много спорове за това как правилно да „събудите“ двигателя. Веднага след като поредицата предупредителни светлини започне да мига на арматурното табло или трябва да изчакате няколко секунди? Ето какво смятат някои експерти.


двигател стартиране


Първо трябва да погледнете ръководството с инструкции за употреба на автомобила. Там ясно се описва реда на стартиране. По правило, на по-старите машини можете да го направите незабавно, но на тези, които са по-модерни, производителят съветват да се изчакате. Въпросът е в техническите характеристики на използваната конструкция.

В днешно време в автомобилите има много електроника. Следователно, веднага след светването на поредицата от сигнални лампи, започва вътрешната диагностика на бордовите системи на автомобила. В допълнение към идентифицирането на възможни неизправности, програма, записана в паметта на електронния блок за управление на двигателя, събира данни за температурата на външния въздух. Последното е важно при подготовката на гориво-въздушната смес, особено в студено време.

Ако бързо стартирате колата и потеглите, тогава системата ще се фокусира върху средните показатели, вградени в нея. Тоест процесът на изгаряне на горивото няма да протече идеално и останалият бензин ще започне да се изхвърля в преобразувателя. Това ще доведе до запушване на клетките му с отлагания, което ще доближи до излизане от строя на скъпия агрегат.


двигател стартиране


Това обаче не е всичко. В началото на движението за известно време ще се усещат вибрации, а на празен ход двигателят ще започне да работи неравномерно. Разбира се, постепенно подобни симптоми ще преминат, защото „мозъкът“ на колата ще се ориентира в случващото се, но не все пак не е необходимото да излагате автомобила си на ненужни натоварвания.

Ето защо, ако видите, че след завъртане на ключа някои лампи продължават да мигат, не трябва да стартирате двигателя. Дайте време на електрониката да избере оптималния алгоритъм за образуване на сместа и да „разпита“ всички сензори.

Дизеловите двигатели, например, имат подгревни свещи, които повишават температурата на въздуха в горивните камери до работни стойности. Ето защо, преди да стартирате такъв агрегат, не забравяйте да изчакате няколко секунди. При употребявани бензинови автомобили, където има минимум електроника, двигателят се стартира веднага. Ако не бързате, можете да чуете горивната помпа да изпомпва гориво. В някои моменти дори една пауза беше е достатъчна, за да напълни свещите.


0 от 500
  • #17
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Марин ( преди 9 месеца )
    Като всичко съвременно - недомаслено...
  • #16
    12 rate up comment 1 rate down comment
    ТозиКойто ( преди 9 месеца )
    Immediate engine start after ignition. Нещо такова ще да е било на английски. Ама като гледам още малко да поумнее изкуствения интелект и длъжността "редактор" ще изчезне.
  • #15
    11 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Ко каза ко? Шекере ти трябва да отидеш някъде при индианци в резерват където да нямаш допир даже и до перо и мастило.
  • #14
    20 rate up comment 0 rate down comment
    Angelo ( преди 9 месеца )
    Ако ще палите колата,все тая дали двигателя е стартиран...Егати *** ***!
  • #13
    2 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Forza на макс и врти гуми! Колите са за тва - да си правиме кедфа и да се фукаме с тях!
  • #12
    22 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Безумно заглавие!?!
  • #11
    21 rate up comment 1 rate down comment
    младен ( преди 9 месеца )
    "Опасно ли е стартиране на двигателя веднага след запалване?" - ами не разбира се. Може дори първо да го стартираш и после да го запалиш. С бензин, дизел, ***, каквото ти дойде на ум."В интернет има много спорове за това как правилно да събудите двигателя." - В това няма правилно или неправилно. Той си се буди или от старта, а ако не успее от старта от паленето ще се събуди със сигурност. В много редки случаи дори и тогава не се събужда ама с два, три шута в коляновият вал и е готов.
  • #10
    11 rate up comment 2 rate down comment
    А бе ... ( преди 9 месеца )
    поредните шекерлъци, баце! Не в идеята а в превода.
  • #9
    26 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 9 месеца )
    "стартиране на двигателя веднага след запалване"... Ко речи :) Хайде моля малко да пипнете заглавието, за да не е толкова... ами тъпо :D А за запалването, аз лично чакам след като включа на контакт да спре звука от помпата, което грубо е равно на "проверката" надатчиците и изгасването на ламбите...
  • #8
    35 rate up comment 2 rate down comment
    Сашо ( преди 9 месеца )
    Опасно ли е запалване на двигателя веднага след стартиране ?Опасно ли е да сте функционално неграмотни ?