IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои са най-продаваните коли в Европа за 2023 година

Електромобил за първи път в историята е лидер за период от 6 месеца

Tesla Model Y e най-продаваният автомобил в Европа през юни и през първата половина на годината. Електрическият кросоувър изпревари популярните автомобили с двигатели с вътрешно горене за масовия пазар като Dacia Sandero и Volkswagen T-Roc, за да се превърне в най-продаваната кола в региона от януари до юни.


Tesla Model Y


Резултатът отбелязва първия път, когато модел на Tesla или електрическа кола е най-продаваният в Европа за период от шест месеца. Европейските продажби на Model Y през първата половина на годината са се утроили до 125 144 бройки от 40 147 през същия период на предходната година, показват данните на изследователя на пазара Dataforce, цитиран от Automotive News. Много по-достъпните Sandero и T-Roc записват съответно 118 883 и 107 249 продажби за същия период.

Само през юни Tesla е продала 29 765 бройки от Model Y в Европа, което е ръст от 104% на годишна база. Това беше вторият най-добър месец за електромобила след март, когато бяха продадени 46 282 единици. За сравнение, вторият най-продаван модел на Tesla - седанът Model 3, отбеляза ръст на продажбите си от 115% през юни - до 12 693 единици, изпреварвайки ръста на продажбите на Model Y за първи път тази година.

Въпреки това, с общо 38 843 продажби през първата половина на годината, Model 3 се класира на 50-то място в списъка на най-продаваните в Европа. Комбинираните продажби на Tesla Model Y и Model 3 – 163 987, почти се удвоиха през първите шест месеца на 2023 г. в сравнение със същия период на миналата година. Те са нараснали с 85 000, съставлявайки една трета от увеличението от 263 860 единици на продажбите на електрически автомобили, които възлизат на 853 720 от януари до юни.

Tesla агресивно намали цените в Европа и други световни пазари, включително САЩ и Китай от януари, увеличавайки значително доставките. Компанията достави рекордните 466 140 автомобила през второто тримесечие на 2023 г. – Model 3, Model Y, Model S и Model X, надминавайки предишния рекорд от 422 875 автомобила, постигнат през първото тримесечие на 2023 г. През първата половина на годината глобалните доставки на Tesla достигнаха 889 015 автомобила.


Топ 10 на най-продаваните автомобили в Европа за първите 6 месеца (ГАЛЕРИЯ):


0 от 500
  • #18
    0 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    те ако са ентелегентни няма да си купят тролей и да се хвалят по тубата как не плащали повече за гориво и как спестили от ток до бургас 100 лв.
  • #17
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Файт ( преди 9 месеца )
    От т А до ТБ мога да стигна и с двг и с теслЪ и на пара и с кон и тн.Защо да изберъ ТеслЪ защото се зарежда за десеторно повече време защото има по малък пробег с аналогични характеристики защото губи енергиен запас дори в покой защо единственото което крепи електричарите са ниските цени на тока които обаче не се знае дали ще останат толкова ниски
  • #16
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Жицата ( преди 9 месеца )
    Защото у нас Тесла притежава по- интелигентната част от обществото. Къси дълги ползват неандерталците.
  • #15
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    странно защо твоите приятели с тролейбусите не ги виждам по магистралите да разцъкват с дълги къси
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    до 12 ( преди 9 месеца )
    Злобно коментарче. 3-йки и Y-йки са с по-стегнато окачване и нормални пружини. Айоник 5 е с по-меки, но се накланя повече по завоите. Е-трона е с въздушно, както и Модел S/X. Всяко нещо на съответната цена. Като искаш комфорт - бeцален
  • #13
    3 rate up comment 1 rate down comment
    До долният ( преди 9 месеца )
    Кажи, че си ръчкаш дизеляка, стига рИва.ФВагините като фалират на кое ще се превърлиш през 2034та - на бмв 3ка от 2003та? Хаха
  • #12
    2 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Гледах един Тесла лузер качил се на Хюндай и вика комфорта е несравним, ами ако се качи в Е-трона колко ли оргазма ще получи?
  • #11
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 9 месеца )
    Гостенина , хвалитъп , и минтирито са се покрили яко ! Що така бе , когИ ша фалирBa Тесла ? По гаварит масква кво казаха ?
  • #10
    1 rate up comment 3 rate down comment
    До долния ( преди 9 месеца )
    Ти богаташите и филмовите звезди за частни лица ги имяш дето тесла им е петата кола пред нея има ферарита и поршета с които пърдът цо2
  • #9
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До 8 ( преди 9 месеца )
    Да не искаш да кажеш че Тесла са ги изкупили фирмите, а не частни лица?