IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Петролен гигант започна атака срещу електромобилите

ExxonMobil Group критикува ограниченията, налагани от колите на ток (ВИДЕО)

Това, че големите петролни компании не гледат с добро око на електромобилите, едва ли е изненада. Като цяло те спазваха коректния тон и само от време на време публикуваха изследвания, чиято цел беше да подчертаят предимствата на автомобилите с ДВГ.


Mobil Oil видео


Сега обаче нещата явно се променян и Mobil Oil, която е част от гиганта ExxonMobil, реши да започне сериозна атака. При това не със съобщение до медиите, а директно в видео, публикувано в Youtube. Това бе последвано от телевизионни реклами, реклами във вестници и билбордове, поставени в градовете на САЩ.

Видеото е дълго 2 минути, като показва хора, заобиколени и свързани с електрически кабели, напомняйки за атмосфера от филма „Матрицата“. Всяко действие, дори и най-простото, става практически невъзможно. Нишки, които се преплитат и които обвързват движенията. Накратко - те ограничават ежедневието.

„Животът е прекалено свързан, твърде програмиран. Прекъснете връзката и преоткрийте радостта от пътя заради любовта към шофирането“, гласи фразата в края на рекламата, показваща усмивката, която озарява лицето на шофьора, решил да се освободи от кабелите и да седне зад волана на голям пикап, който е символът на моторизирана Америка.



Факт е, че във видеото не се споменават електрически коли, споменава се само новото синтетично масло Mobil. Посланието обаче е ясно – отървете се от моделите, захранвани с кабели, тъй като те ви правят твърде зависими.

Самото послание е подкрепено с изследване на петролния гигант, според което повече от половината американци вярват, че някои от най-хубавите моменти в живота се случват в колата - от тръпката от получаването на шофьорска книжка, до семейни излети и до звуците на музиката, звучаща на дълъг път.

Въпросите, които изникват след посланието на Mobil, е „Започва ли нова война? И „Защо петролните компании чакаха досега?“ Те вероятно се надяваха, че електромобилите никога няма да се наложат и стратегията им беше да ги игнорират напълно. Факт е, че това може да е само първата стъпка от анти-EV кампания, стартирана от петролните гиганти.


0 от 500
  • #13
    8 rate up comment 5 rate down comment
    Дан ( преди 9 месеца )
    @7-ми: Не си особено прав. Тенденцията, особено при електричките е спирачките и кормилното управление да не са свързани директно с волана или ***. Т.е. те са ти нещо като джойстик. Мен също не ме вълнува еко (д)ефекта, който електричките имат. За поддръжка също няма да са панацея. Тъпотията е, както каза колегата по-долу, че ще засилят контрола, особено с масово свързване с 5 и 6G. Другото е, че мощности няма за всеки да е на ток. Целта е сещате се. На мен засега електриците са само хоби.
  • #12
    10 rate up comment 7 rate down comment
    Малко история ( преди 9 месеца )
    05.01.2012. Еквадорски съд потвърди присъдата срещу "Шевpон" за 18 милиарда долара заради т.нар. "Чернобил в джунглата" - изхвърлени 18 МИЛИАРДА ТОНА токсични отпадъци в Амазония и генoцид срещу местното население. "Ще платим, когато Адът замръзне и после ще продължим битката върху леда" - заявил говорителят на Шевpон Donald Campbell. Днес градовете са под похлупак токсични газове, наречен смог. Живот в газова камера 24/7. Да се надяваш на петрoлен Ренесанс е като да не си сменяш слиповете.
  • #11
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    друго си е телефон със шайба и от вестника да научаваш новините от вчера а от телевизора да ти промиват съзнанието света се променя неусетно за ужас на човечеството
  • #10
    13 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    ОПЕК може да намали производството на нефт, за да вдигне цената, но не може да намали слънчевото греене и всеки монтиран фотоволтаик поне 20-30 години ще произвежда безплатна енергия и ще сваля цената на тока, независимо дали този който го е инсталирал ще си върне инвестицията. Контрола не е в негови ръце!
  • #9
    6 rate up comment 11 rate down comment
    До 8 ( преди 9 месеца )
    Говори се че Никола Тесла е имал изобретение, което да произвежда безплатна електрическа енергия, но jp Морган му е прекратил финансирането, първо защото нямало да може да си продава медните кабели за далекопроводи, но най-важният му е аргумент бил, че няма къде да се сложи електромера. Така че не очаквай петролните гиганти да админират независимото и децентрализирано производство и потребление на енергия. ОПЕК може да намали производството на нефт, за да вдигне цената, но не може да намали слън
  • #8
    10 rate up comment 9 rate down comment
    shvaben ( преди 9 месеца )
    Посланието е ясно: "Останете си зависими от петрола"
  • #7
    7 rate up comment 15 rate down comment
    До Пропов ( преди 9 месеца )
    Никой естествен или изкуствен интелект не може да ти отнеме контрола върху волана или спирачките, поне докато са физически свързани. Всички глупости как автопилота пребил някого против желанията му са изсмукани от пръстите. Всички убити са дали ДОБРОВОЛНО контролът на автомобила на автопилота. Сервото на волана умишлено е направено да е по-слабо от човешката сила, а спирачките няма бъдат върнати нито от човека нито от автопилота, независимо кой ги е натиснал.
  • #6
    31 rate up comment 8 rate down comment
    Пропов ( преди 9 месеца )
    Всъщност мен изобщо не ме интересува еко ефекта от електримобилите. Нито колко по евтина им е експлоатацията. Именно заради комбинацията от злоупотребата с ИИ и свързаността на ел. колите съм притеснен. В един момент колата може да бъде управлявана дистанционно от лицето или организацията Х и ти да си в нея барабар със семейството си. И това гарантирано може да се случи, не е фантастика, не е параноя.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    1 - Ем нали за тва ти си тука, ве!
  • #4
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    "Посланието обаче е ясно отървете се от моделите, захранвани с кабели, тъй като те ви правят твърде зависими." - Ам ... едно от посланията е, но ще ви сотавя, да си мъмрите каквото си искате.