IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Петролен гигант започна атака срещу електромобилите

ExxonMobil Group критикува ограниченията, налагани от колите на ток (ВИДЕО)

Това, че големите петролни компании не гледат с добро око на електромобилите, едва ли е изненада. Като цяло те спазваха коректния тон и само от време на време публикуваха изследвания, чиято цел беше да подчертаят предимствата на автомобилите с ДВГ.


Mobil Oil видео


Сега обаче нещата явно се променян и Mobil Oil, която е част от гиганта ExxonMobil, реши да започне сериозна атака. При това не със съобщение до медиите, а директно в видео, публикувано в Youtube. Това бе последвано от телевизионни реклами, реклами във вестници и билбордове, поставени в градовете на САЩ.

Видеото е дълго 2 минути, като показва хора, заобиколени и свързани с електрически кабели, напомняйки за атмосфера от филма „Матрицата“. Всяко действие, дори и най-простото, става практически невъзможно. Нишки, които се преплитат и които обвързват движенията. Накратко - те ограничават ежедневието.

„Животът е прекалено свързан, твърде програмиран. Прекъснете връзката и преоткрийте радостта от пътя заради любовта към шофирането“, гласи фразата в края на рекламата, показваща усмивката, която озарява лицето на шофьора, решил да се освободи от кабелите и да седне зад волана на голям пикап, който е символът на моторизирана Америка.



Факт е, че във видеото не се споменават електрически коли, споменава се само новото синтетично масло Mobil. Посланието обаче е ясно – отървете се от моделите, захранвани с кабели, тъй като те ви правят твърде зависими.

Самото послание е подкрепено с изследване на петролния гигант, според което повече от половината американци вярват, че някои от най-хубавите моменти в живота се случват в колата - от тръпката от получаването на шофьорска книжка, до семейни излети и до звуците на музиката, звучаща на дълъг път.

Въпросите, които изникват след посланието на Mobil, е „Започва ли нова война? И „Защо петролните компании чакаха досега?“ Те вероятно се надяваха, че електромобилите никога няма да се наложат и стратегията им беше да ги игнорират напълно. Факт е, че това може да е само първата стъпка от анти-EV кампания, стартирана от петролните гиганти.


0 от 500
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 22 ( преди 9 месеца )
    От опит ли говориш? Защото забелязвам че по каквато и тема да се говори едни и същи хора постоянно говорят за гейове и вибратори. Само това им е в главата дори когато им кажеш добро утро, си мислят че им говориш по тази тема и го приемат лично.
  • #22
    4 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Ел-колите и като геювити, каквото и да кажеш все си мислят че е против тях. Вече им се привижда война, хахаха
  • #21
    2 rate up comment 6 rate down comment
    До 20 ( преди 9 месеца )
    Казваш, електромобили те са климатичния убиец, а ДВГ са приятел на природата и пречистват въздуха в градовете! Браво бе гений!
  • #20
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Класика ( преди 9 месеца )
    И трябва народен съд за далаверите с климатичния убиец ел колите!!!!Телефоните им отесняха и корпоративните клубове и технологични корпорации използват новата галактика за тях ел колите които са пълни с проследяващи и подслушващи устройства в таблетите,пълно е с жици,чипове,електроники - всичко необходимо за манипулация и литий,кабели,батерии,тонове пластмаса- всичко съсипващо природата! Ай честито изделия на матрицата! Амин....
  • #19
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Не може така , кви са тия електрички ? Искам си телефонЯ със шайба и мелодия на годината! Всичко друго е една утопия и измамата на века ! Искам си и рашастанските коли , те са най-добрите !
  • #18
    4 rate up comment 5 rate down comment
    ДА ВИ ОСВЕТЛЯ ( преди 9 месеца )
    Маслата на Кастрол са по-добри от тези на Мобил. Голяма част от масовото простолюдие обаче се насочват към по-евтини масла като Приста Ойл на мошениците братя Бобокови и разни други *** с лоши смазващи способности. А това в крайна сметка излиза по-скъпо поради ускореното износване на двигателя.
  • #17
    8 rate up comment 1 rate down comment
    До 16 ( преди 9 месеца )
    Е кой ти каза, че ще е за без пари? Нали се сещаш че е дори към момента на борсата токът да е без пари, ще трябва да си платиш такса за пренос на тока на ЕРП, ДДС на държавата, а и ако зареждаш на зарядна станция а не от контакта, ще трябва да си платиш и такса за ползване на зарядната станция. Обаче вашето е утопия. Как добре звучи само началото на въпроса " ако от утре в България всички караме електромобили...."или в случая твоето : " само мощностите са проблема да минем всички на ток"
  • #16
    0 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    #15 всичко е наред тогава ;) всички автомобили заредени и то за без пари. Това си е една утопия.
  • #15
    7 rate up comment 12 rate down comment
    До 13 ( преди 9 месеца )
    Един електромобил на ден харчи колкото бойлера ти и по-малко от един климатик при жеги като днешните или пък зимно време. Като гледаш хората с колко бойлери и климатици са, защо реши че точно пък за електромобилите няма да има ток? Само половината количество което изнасяме всяка година е достатъчно да се зареждат абсолютно всички автомобили в България включително товарните и пак ще остане ток за износ.
  • #14
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    До 9.Къде се говори,на Женския пазар в София?