IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini с какво ще печели „24 часа на Льо Ман“

Хибридното SC63 разчита на мощност от 671 конски сили

Фестивалът на скоростта в Гудууд ражда легенди и този автомобил може също да се превърне в такава. Пред ограмна тълпа от феновете Lamborghini показа суперкола, с която ще участва в сериите за издръжливост, част от които е „24 часа на Льо Ман“.


Lamborghini SC63


Автомобилът, който ще се изправи догодина срещу машините на  Toyota, Ferrari и Porsche в легендарното състезание, се казва SC63. Той е базиран на шаси, доставено от Ligier - една от четирите налични архитектури за клас Hypercar и е описван от създателите си като „кола, която представлява трите основни стълба на Lamborghini – хибридно задвижване, аеродинамика и дизайн“. 

„Основното изискване към дизайнерите беше, че колата трябва да бъде многофункционална. Това означава, че тя ведната трябва да бъде разпозната като Lamborghini. Размерът на кабината и шасито отговарят на споптните пранил, но внедрихме и допълнителни дизайнернски елементи, като някои от тях са взаимствани от Countach., а други от Revuelto“, обяснява главният дизайнер на марката Митя Боркерт.


Lamborghini SC63
 

Хибридното задвижване е с ограничено до 671 к.с. мощносст, за да може да отговаря на изискванията за участие в състезания. Главна роля в него играе 3,8-литров туин-турбо V8, като инженерите са обърнали основно внимание върху надеждността, управляемостта и ефективността.

Турбокомпресорите са монтирани от външната страна на двигателя,  което улеснява обслужването и повишава охлаждането. Също така се казва, че подобно решение намалява центъра на тежестта за по-добро управление.


Lamborghini SC63


„Това решение, комбинирано със специално разработена аеродинамика, помага за постигане на най-добро сцепление на гумите и перфектен баланс, управляемост и постоянна скорост както в една обиколка, така и в дълго поредица“, коментира шефът на компанията Стефан Винкелман.

Тестовете на суперколата ще започнат сериозно следващия месец, като това много важен момент за стратегията на Lamborghini за електрификация. Както е известно, догодина италианците ще предложат хибридна версия на Urus и електрифициран наследник на Huracán.


Още снимки на суперколата - вижте в галерията:


0 от 500