IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Lamborghini Urus остава без „чист“ V8

Спортният SUV ще се предлага единствено с хибридно задвижване

От известно време не е тайна, че Lamborghini работи върху plug-in хибриден агрегат за суперкросоувъра си Urus, но сега става ясно, е това ще бъде единствено задвижване, което ще се предлага за модела. В интервю за Autocar изпълнителният директор на италианския производител Стефав Винкелман разкрива, че настоящите версии на Urus ще се предлагат до края на 2024 г, след което ще бъдат спрени от производство.


Lamborghini Urus


Топ-версията Urus Performante дебютира през август 2022 г., а нейното специално издание Urus S пристигна месец по-късно. Те обаче ще бъдат спрени в края на следващата година, като ще отстъпят място на хибридния вариант. Той ще се задържи на пазара до края на десетилетието, когато ще излезе второто поколение на модела. То обаче ще бъде изцяло електрическо.

Plug-in хибридният SUV ще бъде вторият PHEV в гамата на Lamborghini след Revuelto. Догодина ще излезе и трети, който ще заеме мястото на Huracan. А причините за отказа от „чистия“ V8 двигател са добре известни – дори екзотични марки като Lamborghini трябва да покриват новите, по-строги изисквания за вредни емисии..

Шефът на Lamborghini коментира, че ще бъде „невероятно скъпо“ двигателите с вътрешно горене и голям работен обем да отговарят на новия екологичен стандарт Евро 7, който трябва да влезе в сила през 2025 г. В Lamborghini обаче не смятат, че преминаването към хибриди с 6-цилиндров двигател е добър вариант, защото ще електрифицират V8 мотора си.

Това означава, че и наследникът на Huracan, известен към момента като Baby Lambo, ше получи задвижване като това на Urus PHEV. Агрегатът ще включва туин-турбо V8, електрически мотори и 8-степенна автоматична скоростна кутия с двоен съединител, която видяхме при хибрида Revuelto.

Винкелман е категоричен, че ДВГ нямат бъдще, особено в ЕС. Той прогнозира, че когато те бъдат забранени със закон през 2035 г., данъците ще бъдат толкова високи, че хората ще се принудят да преминат към електромобили. Разрешаването на използването на синтетични горива може да послужи единствено за поддържане на съществуващите превозни средства живи, но не и за бъдещи модели.

През 2028 г. Lamborghini ще представи първия си модел без ДВГ, като това ще бъде Gran Tourer с 2+2 места. Той ще бъде показан като концепция по-рано, за да може да бъде проверена електрическата задвижваща система, на която марката ще разчита.


0 от 500