IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes научи колите си в Европа да изпреварват сами

Новата технология не изисква никаква намеса от страна на шофьора (ВИДЕО)

Mercedes-Benz започва да предлага моделите си в Европа със система, която позволява да се изпреварват автономно по-бавно движещи се автомобили. Досега тази функция беше достъпна само за клиентите в САЩ и Канада.


Mercedes-Benz


Германският производител обяви, че пускането на технологията съвпада с първите доставки на новия Mercedes-Benz E-Class, която беше представена неотдавна. Този модел има способността да сменя лентата автоматично при определени обстоятелства.

Самата автоматичната смяна на лентата вече е позната на много шофьори на луксозни автомобили, но в случая на E-Class функцията работи при скорости между 80 и 140 км/ч. Пътят трябва да има ограничение на скоростта и колата трябва да е оборудвана с MBUX навигация, за да може водачът да използва асистента.

Нова функция позволява автоматично да се изпреварват по-бавни превозни средства. Тя е неразделна част от комплекса Active Distance Assist DISTRONIC с Active Steering Assist. Ако отпред се движи по-бавно превозно средство, Mercedes-Benz може автоматично да се премести в съседната лента и да изпревари напълно автоматично.



В същото време системата не изисква допълнителни действия от водача за автоматична смяна на лентата. Ръцете на шофьора обаче винаги трябва да остават на волана за безопасност - в случай на непредвидена ситуация той трябва да бъде готов да поеме контрола.


0 от 500
  • #4
    3 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 10 месеца )
    Като гледах клипчето и малко се стреснах как жената държи кормилото в лява посока, а колата се мести вдясно. Не съм пробвал такъв автомобил, но поне на клип ми изглежда малко плашещо. Навярно е до свикване...
  • #3
    6 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    На час по лъжичка. Или по-точно на 2 години по една. Подходът на Тесла изглежда все по-разумен - направо на 5-то ниво. От личен опит - тия половинчати функции повече пречат, отколкото помагат.
  • #2
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ако поправя онази безсмислица на повечето круз контроли, където започва да намаля зад бавно движеща се кола от половин км, ще е добре. Но като ги знам как ги правят, няма да работи в 95% от случаите в реален трафик, защото е прекалено гъст.
  • #1
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Според рекламните статии, mercedes има най-напредналият автопилот и единствено те имат ниво 3. А ето, че днес въвеждат функция, която автопилота на Тесла има от 6 години. https://youtu.be/m0hfOZqf-PA