IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

И Беларус ще прави собствени автомобили

Подобно на последните руски "Москвичи", и те ще са всъщност маскирани китайци

Беларус също започва собствено производство на леки автомобили, съобщиха местните медии, цитирайки директора на джойнт-венчъра "БелДжи" (BelGee) Генадий Свидерски. Още тази есен първите бройки трябва да излязат от завода на предприятието в Жодино, на 20 км от централния офис в град Борисов.
  
   
Geely Coolray
Geely Coolray ще е в основата на бъдещия национален автомобил на Беларус
    
   
Подобно на новите руски автомобили с марките "Москвич" и "Лада", и беларуската кола ще бъде на практика китайски модел със сменена емблема. В случая става дума за кросоувъра Geely Coolray. "БелДжи" е смесено предприятие на беларуската държава и китайския гигант Geely, собственик на Volvo. Lotus и дял от Mercedes-Benz. Coolray, познат в Китай като Geely Binyue, е компактен кросоувър, на пазара от 2019 година. Още не е ясно как точно ще се казва беларуският му вариант.
 

Топ 6 в Беларус

Geely - 4,355
Lаda - 3,782
Kia - 1,462
GAZ - 1,271
Volkswagen -1,265
Renault - 1,078


Geely в последните години се утвърди като най-големия играч на беларуския автомобилен пазар, изпреварвайки даже "Лада". През 2022 Coolray бе най-продаваният кросоувър в страната, изпреварвайки два други модела Geely - Atlas Pro и Tugella. При леките автомобили все още лидер е Лада Веста, пред Kia Rio и VW Polo Liftback.
  
     

 

0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До 10 ( преди 9 месеца )
    Какво по-нормално от това икономиката им да стане първа като са 4 пъти повече хора от САЩ?
  • #10
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    7, 9... смучеш си от пръстите пасквили в стил ама по БВП на глава са еди къде си и ядът сам оориз. Незнам къде са, ама в момента всички са толкова зависими от Китай, че даже още не могат да разберат как се случи. Икономиката им е на път (ако вече не е) дс стане 1ва в света. Та оста ви кръчмарските доводи за местната кръчма.
  • #9
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До 8 ( преди 9 месеца )
    Китай просто е буквално 28 пъти по населението на Ю. Корея или 11 пъти по това на Япония иначе на човек не са кой знае какво и са много зад другите китайци в Тайван (Република Китай) и Сингапур
  • #8
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    А Китай ... цари една демокрация а? Какво общо има полт режим с това да искат да развиват икономика? Откъде тръгнаха и къде са сега. Крадяха, копираха, сега направо си купуват фирмата. "Демократичния" запад,къде си изнесе производствата, че даим евтино?
  • #7
    6 rate up comment 0 rate down comment
    До 5 ( преди 9 месеца )
    Да ама Ю. Корея е либерална демокрация (вместо Лукашенко до гроб) с много "***", а Беларус е по-близо до С. Корея в момента макар да не е толкова зле така, че ще им трябва и друго освен да лепят емблеми..
  • #6
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Почвам и аз да сглобявам в задния двор, емблеми ще лепя от Илиянци! Made in Bg!
  • #5
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Добро или лошо, опитват се, все от някуде се почва. И корейците навремето правеха коли, които бяха преименуван опел кадет. Вижте ги къде са сега. А какво става с производството в БГ? Никой не иска дори да сглобява. Но пък е пълно с форумни "спецове" които освен да оплюват друго не могат.
  • #4
    7 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Очаквам име от сорта на: БелРусБил...
  • #3
    7 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Източните кинефи и китайските тенекии изобщо не ме засягат.
  • #2
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Белаз ( преди 9 месеца )
    Най-доброто