IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo преминава към екологични горива, но не за колите си

Корабите, превозващи части и материали, ще работят с възобновяеми гориво

Всяка година десетки хиляди контейнери с производствени материали, предназначени за заводите на Volvo Cars, се превозват през световните океани на контейнерни кораби. Отсега нататък повечето от тези морски пътувания ще се извършват с възобновяемо гориво вместо с традиционно изкопаемо гориво.


Volvo


Така шведите стават първият автомобилен производител, който залага на подобен подход, като това трябва да намали вредните емисии (CO2) от междуконтиненталните морски превози с 55 000 тона за една година. Използването на възобновяеми горива ще позволи спад на емисии с 84% в сравнение с традиционните изкопаеми горива, които е еквивалентно на емисиите от натоварен камион, обикалящ екватора около 1200 пъти.

Използваното гориво е метилови естери на мастни киселини (FAME) и се основава на възобновяеми и устойчиви източници - главно отпадъчно олио за готвене. Не се използва суровина, свързана с палмово масло или производство на този продукт. Възобновяемо гориво ще се използва за превози на производствени материали, предназначени за Европа и Америка, както и всички дистрибуции на резервни части, извършвани в световен мащаб чрез океански превози.

Когато възобновяемо гориво не е налично за конкретна пратка, шведската компания ще използва превоз на някой от логистичните си партньори. Като цяло, във Volvo са си поставили за цел до 2025 г. да намалят въглеродния отпечатък през жизнения цикъл на всеки автомобил с 40% спрямо 2018 г. Това изисква 25% намаление на оперативните емисии, включително логистиката.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Шведската Марка ( преди 9 месеца )
    Волво е собственост на Гийли от 2010-та. Боли го китайците за екологията. Ще купят някой въглероден кредит и тва е. Апропо отдавна не се бях качвал на толкова прехвалена кола. Volvo S90 na 1.5 години и 40 х км вози като текущата ми кола на 9 г и 150х км (купувана чисто нова от бг.)
  • #2
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Това ми звучи като да напълниш една тенджера с препържено олио, да я сложиш на холната маса и да запалиш мазнината за да пречистиш въздуха, докато се отопляваш, защото олиото било възобновяеми източник и даже според някои антиелектрици е по-чист източник на енергия от фотоволтаиците захранващи климатика. Както и според volvo ТИР на олио бил по-чист от електрически. Абсолютно пълни глупости. И двата източника ще отделят едно и също количество вредни вещества плюс СО2 който не е вреден
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    КДП ( преди 9 месеца )
    Може ли да споделите името на поне един контейнеровоз, който се движи на метилови естери на мастни киселини (FAME)?Или няма да можете да го назовете, защото няма нито един?