IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Внезапно си отиде дизайнерът, променил стила на Volvo

Питър Хорбъри почина на 72-годишна възраст, по време на визита в Китай

Един от най-известните и най-успешни дизайнери в последните години – Питър Хорбъри, почина на 72-годишна възраст. Това е станало по време на командировка в Китай, където британецът е бил на посещение в централата на работодателя си – концерна Geely.


Питър Хорбъри


През последните години Хорбъри беше изпълнителен вицепрезидент по дизайна в Group Lotus, като беше натоварен със задачата да осигури лесна връзка между Lotus и неговите китайски собственици. До 2021 г. той беше ръководител на дизайна на цялата, бързо разрастваща се група Geely.

Хорбъри имаше много разнообразна дизайнерска кариера, започвайки от британското подразделение на Chrysler през 70-те години на миналия век, малко след като е завършил Кралския колеж по изкуствата. Една от първите му работи е да проектира решетката на Talbot Horizon.

Големите си успехи обаче той постига като шеф на дизайна на Volvo – от 1991 до 2002 г. , като именно неговите идеи промениха философията и създадоха нов стил на колите на шведската марка, които буквално спасиха компанията. Влиянието на Хорбъри е все още видимо във Volvo дори днес.

По-късно Хорбъри ръководи дизайна в Premier Automotive Group на Ford, премества се да ръководи дизайна на Ford в САЩ и след това прекарва още един изключително продуктивен мандат във Volvo, преди да поеме работата в Geely.


0 от 500