IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нов голям скандал разтресе Nissan

Шефът на компанията шпионирал заместника си с камери в дома му

За третия по големина японски автомобилен производител – Nissan, скандалите стават част от ежедневието. След като именно неговото ръководство беше в основата на ареста на бившия главен изпълнителен директор Карлос Гон, който завърши с бягство на последния от Япония, сега конфликтът е между настоящия шеф на компанията Макото Учида и оперативния директор Ашвани Гупта, съобщава Reuters.


Макото Учида - Nissan


Последният напусна поста си преди дни, след като беше обвинен, че умишлено бави новото споразумение с Renault. Оказва се обаче, че Гупта е бил шпиониран от шефа си Учида (на снимката), който дори е поставил камери в дома му, за може да му оказва натиск. Разследване, проведено от външна компания, е установило наличието на техника за наблюдения в дома на Гупта, като целта е била той да бъде следен от екипа по сигурността на Nissan.

Скандалът избухна след твърдение на старшия съветник в компанията Хари Нада, който заяви, че Гупта е бил помолен да подаде оставка заради лично си поведение. Твърди се, че вече срещу бившият оперативен директор на Nissan е било подадена жалба за тормоз от страна на служителка в компанията.
Разследването не откри доказателства за тези обвинения, но пък установява, че около дома на Гупта са поставени два комплекта охранителни камери – едните от частта фирма, а вторият от отдела за вътрешна сигурност в Nissan, като целта е бил да се следи главния оперативен директор.

Най-изненадващото в случая е, че компанията е имала право да наблюдава Гупта. Адвокатска кантора, наета да установи дали действията на Учида са законни, твърди, че не е открила доказателства за нарушения. Самият Гупта вече не е част от Nissan, като японският производител обяви, че до края на седмицата ще излъчи негов наследник, като целта е „да се въведе по-гъвкава структура на ръководство“.

От ситуацията печели главният изпълнителен директор на Nissan, който влезе в сериозен конфликт с Гупта заради противопоставянето му на сделката с Renault. Тя предвижда японският производител за купи 15% от новото подразделение за електрически превозни средства на френския производител. На свой ред Renault трябва да намали дяла си в Nissan, който сега е 43% и така на практика французите напълно контролират японския си партньор.


0 от 500
  • #7
    0 rate up comment 1 rate down comment
    име ( преди 9 месеца )
    ами все тази и нисан и рено са все автомобили за който дори не им знам моделите ....
  • #6
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Режия ( преди 9 месеца )
    Тези от "Нисан" знаят ли изобщо какво искат?! Скандалът с Госн беше заради големия дял на "Рено", който искаха да бъде намален. Французите се съгласиха, подготвиха схемата за постигане на равни дялове и вече повече от година чакат японците да я приемат. Сега пък и за нея се изпокараха - големият шеф съгласен, малкият не дава. Ако забелязвате, от "Рено" спряха вече и да коментират темата, явно защото им писна и са оставили японците да се оправят, както знаят.
  • #5
    7 rate up comment 6 rate down comment
    До 3 ( преди 9 месеца )
    Немците поне не се правят на света вода Не напита и не говори за морал и чест като японците. На немците не им пука да кажат сгрешихме и тръгваме по нов път. Първо тръгнаха по пътя на електрификацията сега щели да отбият по друга пресечка, че нещо електрификацията им не върви, но не са коне с капаци като японците, които преди 20 г би ли казали нещо и си мислят, че ще подкупят целия свят за да го постигнат. Неслучайно сега тръгнаха след Тесла, защото установиха, че не политиците, а клиентите опред
  • #4
    11 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    те всички производители са такива
  • #3
    15 rate up comment 4 rate down comment
    Рим Берлин Токио ( преди 9 месеца )
    Все едно описваш немците
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    Абе каскет ( преди 9 месеца )
    Какво стана с честта на японците? Какво стана с честта им, чувството за дълг? Те са най-големите и безскрупани измамници на планетата. Те са тези които искат да отменят световни закони чрез подмолно лобиране и наливане на милиарди, а уж били най-екологично чистите и само те можели да изпълнят тези закони. Те са тези които дават подкупи, за да се правят държавни поръчки от тяхната фирма. Другите фирми нямат официално отделен бюджет от компанията за подкупи.
  • #1
    18 rate up comment 2 rate down comment
    РЕНО ФЕН ( преди 9 месеца )
    Търсел е жена си.Без патерицата Рено полудържавната перачница Ниссан отдавна да е в истприята