IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Nissan Z е на път да бие всички рекорди по чакане от клиенти

Опашката за доставка на спортното купе се проточи до 5 години

Nissan е изправен пред сериозен проблем при производството на спортния автомобил Z. Според Driver Web, това е свързано с автоматизирания процес на боядисване на каросерията, който се използва в завода на марката в Точиги (Япония). Конкретна причина не се посочва, но се твърди, че това значително забавя производството както на Nissan Z, така и на електрическия кросоувър Araya, който се сглобява на същия конвейер.


Nissan Z


Официалното обяснение от Nissan е недостигът на полупроводници, който пречи на нормалното производство след пандемията. Проблемът с боята вече засегна продажбите на Nissan Z. Така от януари до май 2023 г. в Япония са регистрирани 435 спортни автомобила, а през май само 67. В САЩ Nissan успя да достави 466 бройки от Z през първото тримесечие на тази година.

За сравнение, за същия период Toyota изпрати в САЩ 871 бройки на GR Supra, която струва повече. Към момента Nissan има над 5000 неизпълнени поръчки за спортното купе, като производството на тези автомобили ще отнеме повече от 5 години, което си е рекорд в индустрията.

Заводът в Точиги работи с автоматизирана система за контрол на боята. Качеството се следи от 11 робота, способни да откриват прах до 0,3 милиметра, като това трябва да предотврати дори най-малките дефекти. Системата обаче е сравнително нова и следователно не са изключени дефекти и свързаните с тях забавяния.

Nissan планира да увеличи натоварването на фабриката с производството на Z Nismo – топ-версия на модела, която ще бъде представена официално през лятото.


0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Чета в друга статия че струва 100-200 хил долара
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Защо такива коли не се предлагат в ЕС, това е тотална дискриминация, трябва да се реформира цялата политика спрямо автопроизводителите.
  • #2
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Пропов ( преди 9 месеца )
    Това е пълен провал за Нисан. Едно боядисване да не можеш да организираш. И кой ще чака 5 год. за спортен модел?! При сегашните темпове на развитие след 5 год това ще е вече музеен експонат.
  • #1
    11 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    На тези ръчното боядисване и полиране на автомобилите, щеше да им излезе по рентабилно от роботите. Че те rolls-royce го боядисват по-бързо въпреки че има не знам си колко десетки слоя бои и лакове.