IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Над 10 000 са ретро-колите в България

Увеличава се вноса на такива автомобили от САЩ и Канада

В България има над 10 000 ретро-коли, като най-разпространени са класически автомобили, произведени от средата на 70-те до началото на 90-те години. Това разказа председателят на български автомобилен клуб „Ретро“ Владимир Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.


ретро-автомобили


По думите му се наблюдава повишаване на вноса на автомобили от САЩ и Канада, защото там има ретро-автомобили на по-ниска начална цена, като те са по-редки за нашия пазар. В същото време във всеки един град в България има реставратор, който е правил ретро- автомобили, но техният брой намалява.

„Когато се реставрира един автомобил, реставрацията започва от каталог и документацията на автомобила. За да бъде признат, той трябва да отговаря на всички изисквания и автомобилът да бъде такъв, какъвто е излязъл от завода. Не може да се слагат детайли и части, които не са характерни за този период на автомобила. Някои детайли може да достигнат и цена от 10 000 евро. След като автомобилът бъде окомплектован, тогава може да се каже каква е крайната цена на реставрацията. Задължително обаче се търси оригиналният вид на автомобила, както е излязъл от завода", обясни Димитров.

Той допълва, че през последните две години има много сериозно търсене на автомобили „Лада“, „Жигури“, „Москвич“ и „Волга“, като това се дължи на войната в Украйна. Тези автомобили са много лесни и евтини за реставриране, а части за тях не липсват.

Най-скъпата ретро-кола в България се намира в Националната служба за охрана - това е Mercedes-Benz 600 Pullman. Той е подарък на нашата държава и последно е возил италианския премиер от летището през 2007 година. Тогавашната оценка на автомобила е била един милион евро, допълва Димитров.

Още по темата – вижте на Bloombergtv.bg


0 от 500
  • #5
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    американските класики са ми любими. няма други като тях
  • #4
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Класика ( преди 10 месеца )
    Малка поправка:.... Не ретро коли,а красиви истински автомобилиИма разлика и тя е до 2008 година!Дотогава се продаваха хубави автомобили,а още по преди скулптури от художници!!!Сега има само никому ненужни тежки трафопостове наблъскани с опасни за човека чипове,жици,таблети и всички познати неща които са определени като зловещи и непотребни! Просто сектата Макрон Шолц Нехамер Байдън Урсула Трюдо и д-р.,сега печелят от убиеца на въздух и здраве ел колите и от скрапа с електроника вместо кол ...
  • #3
    11 rate up comment 0 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 10 месеца )
    Само дето нямаме закон, който да направи притежанието на истинска класика по-лесно и да се стимулира както е в европа
  • #2
    8 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ако от началото на 90-те се водят класина, познавам поне 10 "класика" с дъртите голфове.
  • #1
    13 rate up comment 2 rate down comment
    Ленко ( преди 10 месеца )
    В България не само колите са ретро.Като цяло животът и заплати,политици,партии-всичко е ретро!