IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

43 нови модела дебютираха през второто тримесечие

Напълно очаквано повечето са китайски, познайте колко са SUV

През второто тримесечие на тази година са представени общо 43 напълно нови пътнически автомобили. В тази бройка влизат само изцяло нови модели, пуснати на пазара през периода между април и юни. Фейслифтовете не попадат в стиска.


BYD премиера


Почти половината премиери са на китайски модели, които са се появили през второто тримесечие. Те са 19 на брой, което е с две повече от колите, представени в Китай през първите 3 месеца на годината. На второ място се нарежда Германия с 5 нови модела, а на трето е Швеция – с два.

Общо Европа е показала на публиката 9 нови автомобила - Renault Rafale (Франция), Smart #3, Volkswagen ID.7, Mercedes-Benz E-Class (седан и комби) и BMW 5-Series (Германия), Cupra Tavascan (Испания), Polestar 4 и Volvo EX30 (и двата от Швеция).

В същото време Индия е представила 4 нови автомобила, а Япония – 5. В САЩ премиерите са само две - Lincoln Nautilus и Toyota Tacoma, както и в Мексико - Chevrolet Aveo (седан и хечбек). В също време Индонезия и Бразилия разкриха по един модел - съответно Toyota Yaris Cross за пазарите в Югоизточна Азия и Ram Rampage.

Като най-големият производител на автомобили в света, Toyota е и един от най-натоварените по отношение на продуктови презентации. Със седем представяния на нови модели японският производител продължава да обновява и разширява гамата си, за да поддържа темпото на растеж, което го е довело до първо място в световната класация по продажби.

През периода април-юни Toyota представи четвъртото поколение Tacoma за северноамериканския пазар и Yaris Cross за развиващите се пазари. Луксозното подразделение на японския производител - Lexus, представи второто поколение на LM, луксозен миниван за азиатските и европейските пазари, LBX за Европа и избрани азиатски пазари; TX за пазарите в Северна Америка и Близкия изток; третото поколение на GX, основно за Северна Америка и Близкия изток, както и четвъртото поколение на Alphard за азиатските пазари.

General Motorsследва Toyota с пет премиери, три от които бяха за Китай и две за Мексико. След това идва китайският Geely и неговите многобройни марки, с четири презентации. Това са второто поколение на Geely Boyue - за Китай и развиващите се пазари; Lynk & Co 08 за Китай и Европа, както и Polestar 4 и Volvo EX30 за световните пазари.

Тенденцията за все повече нови SUV се потвърждава от представените нови модели. Около 61 процента от новите производствени превозни средства, въведени през второто тримесечие на 2023 г., са SUV. Това е дори по-високо от техния глобален пазарен дял в продажбите на леки автомобили.

Автомобилни производители от цял свят представиха общо 25 SUV, включително 13 от Китай, четири от Европа, три от Индия, три от Япония и по един от Индонезия и САЩ. Междувременно индустрията пусна пет нови седана, пет хечбека, две комби, три MPV, два пикапа и един спортен автомобил.


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Г0ТФЭН_REAL-BM1GBn0w ( преди 10 месеца )
    И понеже искаш да видиш прогресивен дизайн, авангардност и мехлем за душата под формата на красота, ето ти 1 актуално предложение: Този джулай в UK предстои ЕВРО-премиерата на най-красивия за 21ви век /все още КОНЦЕПТуален/ кабрио, к. ще види бел свет: X-Convertible, който не само с външен вид+с кокпита ще се ОКаже наистина УНИКАЛЕН кар - като SAAB. Традишънъл готиния Фестивал на скоростта ще се проведе от 13-16 юли в Гуудууд, където любителите на истинските возила ще се насладят на GENESiSът.
  • #5
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    тролеите са проектирани за ежедневно придвижване в големи мегаполиси с ежедневен пробег 200 300 км с ниски скорости а не за грандтурер поради високото тегло и съответно голям разход на енергия при високи скорости
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    вчера поне десетина тролея се влачиха към морето нямаше ластици дълги къси защо ли за един приател питам
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Виж кажете какви са новите модели представени по дупнишките автосалони.
  • #2
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Толкова много коли и нито една интересна. Пълна скука. Само някакви коли за пенсионери. Ако им махнеш емблемите не може да познаем коя на коя фирма е. Кога производителите ще изкарат нещо готино на ток? До кога ще ни залъгват с тия скучни коли? Имам чувството че вече нямат никакво въображение и се изчерпаха. Ай дайте нещо по така де. Спортни купета, офроуд джипки, ванове за пътувания.....нещо по различно. Нещо по разчупено и нестандартно. Стига вече с тия пластмасови кросоувъри по калъп.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    Последния Софиянец ( преди 10 месеца )
    Смарт , Волво , Полстар са при европейските модели ?!? А тенденцията в бъдеще е да има вся по-малко нови модели , и електромобила да се ползва доста по-дълго . Това е лоша новина за повелителя на Горубляне , свикнал на ноФ Фнос за пет иляди леа !