IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Maserati MC20 ще участва на рали 1000 Miglia без шофьор

Проектът има за цел да тества технологиите за самостоятелно управление

Точно месец след 41-ото издание на легендарното състезание за ретро автомобили 1000 Miglia с начало и край в италианския град Бреша, ще бъде направен уникален експеримент с Maserati MC20 Cielo, като автомобилът ще измине маршрута от 1500 км без човешки шофьор.

 

Maserati MC20 Cielo Miglia

 

Проектът се нарича 1000 Miglia Autonomous Drive (1000-MAD) и ще се тества Maserati MC20 Cielo, оборудвано с технология за самостоятелно управление от Politecnico di Milano - Политехническият университет на Милано, който е сред най-престижните не само в Европа, но и в света.

Целта на 1000-MAD е да насърчи използването на автономни превозни средства, като същевременно повишава техническите умения на италианската автомобилна индустрия по отношение на устойчивите технологии.

 

Maserati MC20 Cielo Miglia-2

 

В периода 13-17 юли 2023 г. автомобил Maserati MC20 Cielo, оборудван с усъвършенствани компоненти на изкуствения интелект (AI), ще измине целия маршрут на състезанието 1000 Miglia 2023.

Самоуправляващото се Maserati е програмирано да спазва правилата за движение по италианските пътища. Но роботът-шофьор (AI) ще получава помощ от истински човек. В ролята на навигатор ще бъде Матео Марцото, чийто чичо Джанино Марцото спечели 1000 Miglia през 1953, като той ще гарантира, че превозното средство се движи според очакванията. Що се отнася до ежедневната си работа, Матео Марцото е предприемач, но също така и опитен състезател, който е имал десетки участия в историческото 1000 Miglia.

 

Maserati MC20 Cielo Miglia-3

 

След „състезанието“ през юли следва година на тестване за усъвършенстване на автономната технология и колата ще измине отново цялата дължина на 1000 Miglia през 2024 г. в автономен режим.

Изпитанието стана възможно благодарение на разрешение на Министерството на инфраструктурата и транспорта на екипа да прави тестове за автономно шофиране по обществени пътища. Проектът е в сътрудничество с 1000 Miglia и Националния център за устойчива мобилност.

 

Maserati MC20 Cielo Miglia-1

 

Серджо Саварези, професор по автоматизация в Politecnico di Milano и ръководител на проекта 1000-MAD, казва: „Получаването на това разрешение вече е много важен крайъгълен камък, постигнат след почти една година работа. Ще позволи разработването на технология за автономно шофиране в огромен брой ситуации от реалния живот на различни типове пътища, по цялото протежение на маршрута на класическия 1000 Miglia“.

„С този проект Politecnico di Milano установява позицията си на пионер в областта на технологиите за самоуправляващи се автомобили в полза на цялата национална и международна научна и индустриална общност. Крайната цел е да направи важен принос към нови модели на устойчива мобилност“, каза Донатела Скуто, ректор на Политехническия университет в Милано.

 

Още снимки - вижте в галерията:

 

 

0 от 500
  • #8
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Кой ще иска да гледа състезание между ботове? ЧЕСТНО!
  • #7
    1 rate up comment 0 rate down comment
    номер 2 ( преди 10 месеца )
    Е то и оня дето уби младоженците с форд ка и той беше карач
  • #6
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 10 месеца )
    Ако целта на някои коментари е просто да изпробват скалата на тъпометъра, то определено #2 е в най-горната част.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 2каджията ( преди 10 месеца )
    Човека не му е мястото зад мощна машина винаги прави катастрофи доказано в практиката
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    РУК ( преди 10 месеца )
    Жаждата за свобода,разнообразие,конглокентност е довела този прогрес,при който човечеството може да разполага с настоящите технологии!За съжаление наличието на им довежда до създаването на поколение обсебено от мързел и социални мреже,което чака ботове да му пишат домашните и дипломните работи,да му карат колата!Това без съмнение ще доведе до регрес,който може и да е фатален!Hard times create strong men, strong men create good times, good times create weak men, and weak men create hard times.
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    До 2 ( преди 10 месеца )
    Колко хора е убил първия оментиращ до сега?!! Това, че ти не можеш да се научиш да караш така, че да не си опасен за другите, не значи, че всички сме тъ пи като тебе!Почна да ми писва всичко в съвременото общество да се настройва по възможностите и уменията на най-слабото звено!Така слабото звено става мнозинство!Да се насърчава използването на автономни превозни средства е като да се насърчават еднополовите бракове!И 1000 MIGLIA ще превърнете в прайд, търтеи мързеливи и мозъчно ограничени!
  • #2
    0 rate up comment 4 rate down comment
    До долния ( преди 10 месеца )
    И да убиваш хора нали
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    реплика ( преди 10 месеца )
    Лично мнение не го натяквам ,но аз предпочитам сам да си карам колата.