IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изкуствен интелект заменя хората в завод на BMW

Новата технология по проверка на качеството вече се използва в предприятието в Регенсбург

През последните десетилетия производителите на автомобили въвеждат роботи за автоматизиране и ускоряване на производството на превозни средства. Машини заваряват панелите на каросерията и я боядисват, когато тя е готова. Работата по откриване и поправяне на всякакви несъвършенства в боядисването обаче се извършваше от хората, но и това вече се променя.


BMW


Сега в завода на BMW в Регенсбург, където се сглобяват кросоувърите X1 и X2, както и хечбекът 1-Series, този процес също е автоматизиран, като от BMW посочват, че това се случва за първи път в света.

Благодарение на новата технология изкуственият интелект (Al) открива цветни дефекти, които след това се коригират от роботи. Черни и бели ивици се проектират върху повърхността на елемента на каросерията, след което се сканират от камера, която разпознава и най-малките отклонения в отразените ленти. Компютърът запомня местоположението, формата и дълбочината на дефекта, създавайки неговия триизмерен образ. Четири робота коригират дефекта в оцветяването


BMW


Използването на AI по време на процеса на боядисване позволява да се намали времето за работа и да се осигури постоянно високо качество на боядисване. BMW планира да въведе тази технология в другите си заводи по света, въпреки че тя все още си има някои ограничения и не може да мине без човешка намеса

Изкуственият интелект, например, не може да се справи с краищата на панелите на купето, които се съединяват с тези на каросерията. Сериозна трудно за него представлява и монтажа на люковете на бензиновия резервоар, които са твърде крехки и се нуждаят от прецизна обработка, която не е във възможностите на тромавите роботи.


BMW


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 11 месеца )
    А цената как е?
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    До #1 ( преди 11 месеца )
    Подкрепям те. Даже и с цената на несъвършенства си заслужава. И не само за боядисването, а и при всяка една вредна дейност.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Идея е ( преди 11 месеца )
    Специално за роботите-бояджии съм с 2 ръце "ЗА" , по простата причина, че след няколко години тежък труд работника приключва с рак на белия дроб (най-вече в авио индустрията се случва това, но и при колите също си го има тоя момент предполагам след много години положен труд в такива канцерогенни условия)