IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо остава пясък по каросерията след автомивка?

Разказваме ви как да се справите с този досаден проблем

Напоследък така наречените автомивки на самообслужване придобиха широка популярност в нашата страна. На тях, за доста разумни пари, можете да придадете чистота на вашия автомобил. Въпреки това, на някои такива автомивки на самообслужване, след процедурата много често върху боята остава пясък. Защо това не е добре за колата и как да го премахнете - ви разказваме сега.


автомивка


Като начало си спомним, че пясъкът е доста агресивен абразив. При триене драска лака. До такава степен, че с течение на времето върху тялото се появява характерна "мрежа"и боята повътнява. Трябва да полирате колата, като плащате много пари за услугата. Тоест, ползата от евтините автомивки в този случай се намалява до нула. Нека да разберем защо някои такива автомивки не премахват всички замърсявания.

Машината за миене под високо налягане с шампоан ви позволява да почистите купето на автомобила почти перфектно. Но в долната част на колата - на праговете, арките на колелата и броните - се натрупват доста отпадни води. Обикновено собствениците на автомобили ги мият зле. най-често гореописаните проблемни места само се мокрят. Освен това върху каросерията се натрупва статично електричество. Благодарение на този ефект финият прах се привлича към каросерията като с магнит. И за да се премахне мръсотията се използват парцали. Резултатът е драскотини по калниците и предния капак. 

Но някои ще възразят. И какво от това? Измийте добре проблемните места и няма да има пясък. Тук обаче има още един съществен нюанс и той е свързан с препарата, който се поставя в машината. С други думи много важна роля играят шампоаните. Те биват високоалкални и нискоалкални. Първите ефективно премахват свободните замърсители. Вторите са отговолрни за премахването на споменатият фин прах.


автомивка


Такъв двоен удар върху мръсотията се използва при двуфазно почистване в първокласните автомивки . Първо, каросерията се освобождава от основните замърсители с помощта на високоалкален състав. След това се нанася слабоалкална пяна, която се втрива с гъба с големи отвори. В резултат на това покритието блести като ново.

Разбира се, няма такъв избор при автомивките на самообслужване. В повечето случаи там се налива най-евтиният шампоан и дори се разрежда с вода. Ето и резултата. Какво да правим? Първо трябва да включите мощна струя чиста вода от „пистолета“ и чак след това да пуснете услугата за измиване с шампоан. След като изплакнете пяната, трябва да повторите процедурата два или дори три пъти. Такова „многостепенно“ почистване определено помага, но също така струва повече...


0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Колата се мие дъждовни дни, иначе нямам време да я насапонисам с гъбатя
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 9 месеца )
    Това е т.нар. traffic film който остава след пръскане на колата което не е миене. Освен с парцала може да се махне и с Traffic Film Remover или TFR съкратено. При мен това го има само на джантите и освен на ръка не съм успял да го махна ефективно с химия.
  • #1
    16 rate up comment 0 rate down comment
    Моля? ( преди 9 месеца )
    Защо след автомивка колата ви е цялата в пясък? Защото сте ползвали пясъкоструйка вместо вода?