IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо и автомивката понякога е безполезна през лятото?

Каросерията се покрива със слой, срещу който е нужен различен подход

Чистата кола е не само външен вид, но и здрава боя на каросерията. Въпреки това, дори при сухо време, върху колата се натрупва огромно количество прах. И това е особено забележимо на тъмно оцветена кола. Освен това прясно измита кола се покрива с прах буквално за няколко километра, като това е особено забележимо през летните месеци на годината. Какъв вид прах е това и как да избегнем бързото му натрупване, ви разказваме сега.


мивка


Поддържането на купето на автомобила чисто е задължително. Небрежните шофьори рискуват да имат проблеми с боята преждевременно. Въпреки това, колкото и често да се измива колата в сухо време, тя моментално се покрива със слой прах. Той разваля външния вид на автомобила и в резултат на това настроението на неговия собственик. Оставяйки мръсотия върху каросерията, водачът рискува да влоши проблема - слоят мръсотия ще бъде доста труден за измиване без специална химия. Но как може да се избегне това?

Въздухът е пълен с прах. Затова да мислите, че след като измиете колата си, ще я карате чиста дълго време е наивно. Малки частици мръсотия, прашец, гума, асфалт и пясък, излизащи изпд колелата ни заобикалят навсякъде. И, разбира се, под въздействието на статичното електричество те се установяват върху каросерията на нашите автомобили.

Освен това, ако паркирате под липа, клен или топола, тогава към праха и прашеца ще се добавят смола и сок, които отделят дърветата и растенията. След като оставите тази смес да изсъхне, ще бъде трудно да я измиете колата. Но има ли някакъв шанс да се сведе до минимум натрупването на прах върху купето на автомобила?


мивка


Да, има начини да се сведе до минимум степента на утаяване на фина мръсотия върху купето на автомобила. Статичният прах е доста труден за измиване от боята на автомобила. Освен ако, разбира се, не минете по цялата повърхност с гъба с големи пори. Такова просто действие ще помогне за премахване на статичния прах , който преди това не е бил измит в автомивката на самообслужване, дори и със силна водна струя.

Но дори такова измиване няма да даде траен резултат. Мръсотията ще започне отново да се натрупва веднага щом започнете да се движите. Ето защо се препоръчва да се нанесе восък или т.нар. течно стъкло върху боята след измиване. Благодарение на тънък слой от тези състави, статичното напрежение се намалява и прахът се задържа по-малко върху метала. 

Не бършете колата със сух парцал. Първо, петната ще станат видими и целият прах ще се събере там. Второ, можете да надраскате лака с по-едри частици, полепнали по тялото. Трето, парцал и четка също създават статичен заряд, а вашата задача е да се отървете от него.

С това се справя най-добре от автомобилната химия, която не само предотвратява натрупването на статично електричество, но също така има водоотблъскващ ефект, поради което след дъжд мръсотията и нейните малки частици по-малко се задържат към каросерията на автомобила.


0 от 500